DONESENA ODLUKA: RIK odbacio zahtev "Srbije protiv nasilja" za poništenje izbora!

Autor:

Vesti

29.12.2023

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prigovor je okarakterisan kao neosnovan.

DONESENA ODLUKA: RIK odbacio zahtev "Srbije protiv nasilja" za poništenje izbora!

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ/ bs

RIK

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je prigovor koalicije "Srbija protiv nasilja" za poništavanjem izbora, jer kako su rekli, lista ove koalicije za izbore u gradu Beogradu nije ovlašćena da podnese zahtev RIK-u.

Kako je rekao izvestilac za ovu tačku dnevnog reda, zamenik predsednika RIK Marko Janković, ovaj prigovor ovlašćena lica beogradske liste podnela su Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK-u na odlučivanje, prenose beogradski mediji.

Janković je dodao da je lista zatražila poništenje na svim mestima koji su u nadležnosti komisije polazeći od činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti.

Dodao je da je "Srbija protiv nasilja" uložila žalbu Višem sudu u Beogradu koji je odlučio da je odbaci kao neosnovanu, te da GIK stvarno nije nadležna za ovo pitanje. Više članova RIK predložilo je da se i RIK oglasi nenadležnim jer je prigovor upućen GIK-u, te da je jasno iz konteksta da se misli samo na gradske izbore, odnosno da GIK mora da odluči a ne da „se krije iza RIK-a“.

Da podsetimo, postupajući po molbi Republičke izborne komisije sa 40. sednice održane 23. decembra 2023. godine, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon izvršenih provera, dostavili su Republičkoj izbornoj komisiji tabelarne preglede broja birača po gradskim opštinama grada Beograda.

- Broj birača prikazan je prema godinama upisa u Jedinstveni birački spisak, odnosno prijavi prebivališta na adresama navedenim u pozivima za glasanje koje su predsedniku Republičke izborne komisije predali Marinika Tepić i Miroslav Aleksić prilikom podnošenja Zahteva za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, kao dokaze navodne izborne krađe, odnosno postojanja sada upisanih tzv. 'fantomskih birača - navedeno je u saopštenju RIK.

Ovo je samo jedno na šta su se žalili iz koalicije "Srbija protiv nasilja".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading