Vesić: Opozicija doživela debakl na izborima, pa sada pokušava da silu dođe na vlast!

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

27.12.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zloupotrebili su, kaže Vesić, i slogan sa tih protesta, uzeli ga za svoju kampanju, koju su završili uz pesmu na Trgu republike.

Vesić: Opozicija doživela debakl na izborima, pa sada pokušava da silu dođe na vlast!

Foto: Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture

Očigledno je da opozicija izbore ne doživljava kao način za predstavljanje programa, već kao povod za pokušaj da nasilno dođu na vlast, izjavio je danas član Predsedništva SNS Goran Vesić, navodeći da je sve kulminiralo pre nekoliko dana pokušajem nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda, čime je opozicija pokazala da ne preza ni od uništavanja kulturnog blaga Srbije.

Vesić je za TV Prvu rekao da postaje uobičajeno da opozicija protestuje posle svakih izbora, podsećajući da je protesta bilo čak i 2017. godine kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Srbije, pobedom od 40 odsto glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata.

- I posle tih izbora, sa nikad ubedljivijom pobedom, imali smo proteste onih koji nisu bili zadovoljni time što je većina građana glasala za Vučića. Svake izbore prati isti scenario – opozicija protestuje i traži ponavljanje izbora na kojima su izgubili - istakao je Vesić.

Zato, dodaje, sve što se dešava poslednjih dana nije ništa novo u odnosu na sve što se dešavalo u ranijim izbornim procesima.

- Očigledno je da opozicija živi u iluzijama i kada se izbori završe svaki put doživi hladan tuš, kada vide koliko glasova imaju. A, onda pomisle da mogu da preuzmu vlast na ulici, mimo volje građana. Ko dobije većinu na izborima, sprovodi svoj program, a na ovim izboriam je ubedljivu većinu osvojila lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" - naglasio je Vesić.

Komentarišući pitanje predsednika Vučića upućeno šefu Misije Oebsa u Srbiji zbog čega nije bilo reakcije, iako su znali da će opozicija protestovati bez obzira na ishod izbora, Vesić kaže da je predsednik samo pitao da li je tačno - a jeste, da im je opozicija saopštila da izbore neće priznati, kakvi god rezultati da budu.

Foto: mgsi.gov.rs

- Oni izbore ne doživljavaju kao način da predstave program građanima, već na njih izlaze sa idejom da im budu povod za pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti - podvukao je Vesić.

Dodao je da je opozicija zloupotrebaila nezapamćene tragedije, u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu, organizuući proteste ne sačekavši da prođu dani žalost, navodeći kao suprotan primer Češku, u kojoj se pre nekoliko dana dogodila slična tragedija, ali bez protesta opozcije u pokušaju da dođu na vlast.

Zloupotrebili su, kaže Vesić, i slogan sa tih protesta, uzeli ga za svoju kampanju, koju su završili uz pesmu na Trgu republike.

- Čitave godine pokušavaju da dođu na vlast, kulminacija je bila pre nekoliko dana pokušajem nasilnog upada zauzimanja Skupštine grada Beograda. To pokazuje i njihov odnosa prema gradskoj skupštini i prema toj zgradi kao spomeniku kulture starom 140 godina, u kojoj su vredni eksponati iz vremena Obrenovića i Karađorđevića… Neverovatno je da neko sebi dozvoli da uništava kulturno blago, misleći da mogu na vlast da dođu nasiljem - poručio je Vesić.

Na pitanje kada očekuje okončanje izbornog procesa, odgovara da će sve biti u skladu sa zakonom.

Foto: ST/Nemanja Pančić

- Bitno je manje primedbi svih drugih učesnika na izborni proces, nego ranije. Kada se završi ponavljanje izbora, na mestima na kojima se ponovo glasa odlukom RIK-a, i u skladu sa zakonom se proglase konačni rezultati, krenućemo u konstitutisanje skupština, tamo gde ima jasne većine, kako bi bili izabrani izvršni organi. Ima mnogo posla u zemlji, nemamo vremena da čekamo, treba što pre konstituisati organe, što je i predsednik Vučić i najavio - rekao je Vesić.

Dodao je da svaka politička nestabilnost tera strane investitore iz Srbije.

- Predsednik je juče najavio oko 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija ove godine, više nego sve druge u regionu zajedno. Sve to može da bude ugroženo jer niko ne želi da investira u zemlje u kojima se dešavaju politički nemiri. Ko to izaziva, svesno ili nesvesno sprečava dolazak investitora, za više radnih mesta i bolji život građana - zaključio je Vesić.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading