MALI ODUVAO NIKEZIĆA ODGOVOROM: Vaša struktura laži nam je donela hiperinflaciju praznih obećanja

Autor:

Vesti

21.09.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je uputio oštar odgovor Dušanu Nikeziću i Draganu Đilasu

MALI ODUVAO NIKEZIĆA ODGOVOROM: Vaša struktura laži nam je donela hiperinflaciju praznih obećanja

Foto: Printscreen//Instagram/mali_sinisa

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je Dušanu Nikeziću i Draganu Đilasu, koji su uputili niz kritika na račun mera države i spuštanja cena, koje bi trebalo da olakšaju život građanima.

- Neumorni su Dragan Đilas i Dušan Nikezić, prva dva čoveka Stranke slobode i pravde, u zidanju strukture laži koja nam je nekada donosila pravu hiperinflaciju praznih obećanja. Hiperinflaciju, jer je cena njihovog obmanjivanja građana stalno rasla, sve do nekih 619 miliona evra, a platili su je upravo građani. Opet su postali pravi stručnjaci ovih poslednjih meseci. Tako Nikezić kaže da su uzrok inflacije zapravo mere kojima država Srbija štiti naše građane, pomoć građanima i privredi bez koje bismo danas imali reprizu scenarija zbog kog su ih građani kaznili na izborima. Teško se podnosi taj poraz ako vas nasledi neko ko je umeo da stabilizuje zemlju, obezbedi sigurnost i rast plata i penzija, rast BDP-a, stranih direktnih investicija i sveukupni razvoj - naveo je Mali.

- Tako nas ovi stručnjaci za punjenje isključivo ličnog budžeta savetuju da ne povećavamo plate i penzije, ne pomažemo građanima, ne snižavamo cene namirnica, da se ne borimo sa inflacijom. Tu „go with the flow” političku strategiju smo već jednom iskusili.  Sa vama. Da vas podsetim to je ono kada je Srbija na računu imala svega osam milijardi dinara, što nije bilo dovoljno ni da se isplate penzije. Je l' to ta mera za snižavanje inflacije, a povećavanje rejtinga? Čini mi se da vam u istraživanjima ovo drugo nije falilo pre „the izbora” 2012. godine? Ali, falilo je na terenu. Nije falilo ni inflacije, bogami, i to bez krize. Ova vlast je danas samo na povećanje davanja za retke bolesti i lečenje u inostranstvu izdvojila poslednjim rebalansom polovinu novca koliko ste vi imali ukupno na računu - dodaje ministar.

 - Kaže Nikezić „inflacija je sistemski problem i mora se rešavati sistemskim merama”. Ma bravo, da smo to znali juče mogli smo da sačuvamo onih osam milijardi evra kojima smo pomogli građane i privredu u prethodne četiri godine, i da samo sedimo u foteljama kao što ste vi radili, čekajući da „sistem” sam reši svoj sistemski problem. Ne radi se to tako, odmah da vam kažem. Probali smo sa vama, pa smo videli da svaki četvrti građanin Srbije nema posao, da su prosečne plate 331 evro, a penzije 204 evra. Pa, ova vlast je samo u jednokratnim isplatama dala penzionerima više od proseka koji su imali dok ste vi upravljali ovom zemljom i dovela je do ivice bankrota iz kog smo nas jedva izbavili. Dosta je tog politikanstva i vređanja inteligencije našeg naroda koji se dovoljno dugo patio sa ekonomskim problemima Srbije koje ste stvorili - ističe Mali.

- Kaže Dragan Đilas da „moramo imati stabilnu državu na prvom mestu”. Evo, slažemo se, svaka čast na još jednoj SSP mudrosti upravljanja javnim finansijama za početnike. Imamo je. Ali ne zahvaljujući vama. Imamo je uprkos vama. Uprkos tome što ste srozali Srbiju na nivo nerazvijene zemlje trećeg sveta. Uspeli smo da je izdignemo iznad delokruga vašeg delovanja čime smo omogućili rast, držanje javnog duga na 51 odsto BDP-a dok evrozona grca u prostoru od 91-92 odsto udela javnog duga u BDP-u, uspeli smo da održavamo devizni kurs stabilnim nakon trauma koje ste izazvali našim građanima puštajući da kurs nekontrolisano poraste sa 83 na 113 dinara za evro, čime ste unazadili standard građana Srbije. Uspeli smo i da beležimo rekorde niske stope nezaposlenosti, na ispod 10 odsto, uspeli smo da prosečnu platu podignemo na očekivanih 840 evra u decembru i penziju na očekivanih 390 evra u januaru, uspeli smo i da dostignemo 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Uspeli smo - rekao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (27)

Loading
mika

21.09.2023 14:55

Psi laju vetar nosi.Pajtaši zuti palacaju jezicima, Vučić dostojanstveno podnosi uvrede i nastavlja da čini prave stvari za Srbiju.

maja

21.09.2023 14:57

Dok je opozicija upravljala ekonomskom politikom Srbije bili smo ekonomska statistička greška Evrope.

vera

21.09.2023 14:59

Suočavamo se sa ovom krizom mnogo bolje nego što se Vlada u kojoj je Nikezić bio tonula sa Srbijom.

nikola

21.09.2023 15:00

Nikezić bi mogao da osveži pamćenje