"SITUACIJA NA KIM VEOMA NESTABILNA": Komandant Kfora smatra da postoji rešenje, tiče se obe strane

Autor:

Vesti

06.09.2023

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napetosti između dve strane i dalje su velike zbog političkih razlika, ocenio je komandant.

"SITUACIJA NA KIM VEOMA NESTABILNA": Komandant Kfora smatra da postoji rešenje, tiče se obe strane

Foto: Printscreen

Situacija na Kosovu i Metohiji je mirna, ali i dalje "veoma nestabilna", ocenio je komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća.

Napetosti između dve strane i dalje su velike zbog političkih razlika, ocenio je i poručio da je jedino rešenje za takvu situaciju političko, a ne vojno, prenosi Glas Amerike.

- Situacija je mirna nakon događaja 29. maja. Međutim, na neki način, i dalje je veoma nestabilna. Primećujemo napetosti zbog više nerešenih pitanja - rekao je Ristuća novinarima u Briselu.

Rekao je da je bilo teško raditi, na dnevnoj bazi, kako bi se osiguralo da Kfor nastavi da sprovodi svoj mandat nepristrasno i u skladu sa nastojanjima međunarodne zajednice. Značajni napori su uloženi u suočavanju sa izazovima, zbog složene situacije.

On je izrazio čvrstu posvećenost Kfora da nastavi da igra svoju ulogu u stvaranju bezbednosnih uslova neophodnih za napredak dijaloga Beograda i Priština, uz posredovanje EU.

Ukazao je i na potrebu da obe strane u potpunosti deeskaliraju situaciju i da se ponovo konstruktivno i u dobroj nameri uključe u dijalog, uz posredovanje Unije.

Ristuća je obavestio Vojni komitet NATO i Severnoatlantski savet o najnovijim dešavanjima na Kosovu i prioritete Misije Kfor. U razgovorima u Briselu saradnja NATO i EU je istaknuta kao ključna za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana.

Ristuća se u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO za operacije Tomasom Gofusom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. 

Stoltenberg je zahvalio Ristući na njegovoj službi i čvrstoj posvećenosti Italije, posebno u ovom trenutku koji je važan za stabilnost Zapadnog Balkana.

Pohvale zbog izuzetnog rukovođenja

Kako se navodi u saopštenju, Ristuća je dobio pohvale zbog izuzetnog rukovođenja tokom veoma izazovnog perioda, kao i za nastavak rada Misije u obezbeđivanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve narode na Kosovu, u skladu sa mandatom, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine. 

Pod komandom general-majora Ristuće, sprovedeno je više od 11.000 patrola, 3.400 sati vazdušnih operacija, 500 misija bespilotnih letelica, više od 50 projekata i 200 aktivnosti civilno-vojne saradnje i 170 aktivnosti bezbednog odlaganja eksplozivnih ubojnih sredstava.

Italija je najveći davalac trupa Kforu – koji trenutno čini 4.511 vojnik iz 27 zemalja – sa preko 850 vojnika, pod komandom Operativne komande združenih snaga Oružanih snaga Italije (COVI).

Nakon Italije najveći kontingent pri Kforu ima Turska sa 780 vojnika, te SAD sa 679, pa Mađarska sa 429, pokazuju podaci mirovne misije.

Zanimljivo je da Nemačka trenutno pri Kforu ima samo 70 vojnika, koliko broji i finski kontingent, a poredjenja radi Austrija, koja nije članica NATO, zastupljena je sa 249 vojnika, čime je čak peta zemlja po učešću u misiji.

Kfor je sada najveća i najdugotrajnija misija koju vodi NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading