Krkobabić: Za bezbednost Srba na Kosovu neophodan je pouzdan garant, a to su SAD

Autor: B.K.

Vesti

13.08.2023

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik PUPS o rešavanju problema sa kojima su suočeni naši sunarodnici u južnoj pokrajini

Krkobabić: Za bezbednost Srba na Kosovu neophodan je pouzdan garant, a to su SAD

Foto: Amir Hamzagić

Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) i šef poslaničke grupe ove partije u Skupštini Stefan Krkobabić ocenio je da je za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji Srbiji neophodan pouzdan i respektibilan garant, a to su Sjedinjene Američke Države (SAD).


On je naveo da imperativ ostaje formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), u skladu s odlukama i načelima Ujedinjenih nacija.


- Za rešavanje pitanja naše južne pokrajine neophodno je jedinstvo. Slobodna debata, istinski dijalog, kritičko mišljenje i nezaobilazna valjana alternativa, to su sve preduslovi da prevaziđemo podvojenost i stignemo do suštinskog jedinstva - rekao je Krkobabić u intervjuu za Politiku.


Ocenio je da su neophodni hitno i sveobuhvatno smirivanje situacije i nastavak dijaloga.
Upitan o socijalno garantovanoj penziji, Krkobabić je objasnio da je to poseban vid socijalnog davanja, u iznosu ne manjem od 100 evra starijima od 65 godina koji nemaju navršenih 15 godina staža da bi ostvarili pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći i nemaju druge prihode.


- Dobro je što su penzije redovne i sigurne i što, konačno, penzije prate plate. Napominjem da su i socijalno garantovana penzija i takozvana 13. penzija posebni instituti jedne nove sveobuhvatne socijalne politike i ne treba ih dovoditi u vezu s Fondom PIO - objasnio je Krkobabić.


Na podsećanje da je u Skupštini Srbije podržao rešenost Ministarstva za brigu o selu da izmenom programa, pomeranjem naviše starosne granice od 45 godina, omogući dodelu seoskih kuća herojima s Košara, Stefan Krkobabić je kazao:


- Ko može biti protiv toga? Naši heroji s Košara, pored ulice u Beogradu, koja je nazvana po njima, zaslužuju i sopstveni krov nad glavom. Naravno, mislim na one koji ga još nemaju. To se odnosi i na porodice palih heroja. Na njima bi bilo da se opredele za određene krajeve Srbije i da sami izaberu kuću s okućnicom. A na Ministarstvu za brigu o selu je da to sve valjano odradi. Heroji s Košara su deo našeg kolektivnog pamćenja i neraskidivo su vezani s Kosovom i Metohijom. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading