ŠOLAKOVA KULA OD KARATA: Tajkunova imperija uzdrmana do temelja!

Autor:

Vesti

06.02.2023

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se brzo ne prodaju, proći će kao "Agrokor", koji je otišao u bankrot s oko šest milijardi evra dugovanja.

ŠOLAKOVA KULA OD KARATA: Tajkunova imperija uzdrmana do temelja!

Foto: www.profimedia.rs

Dragan Šolak

Katastrofa u najavi!

Imperija Dragana Šolaka raspada se kao kula od karata, a najnoviji podaci najpoznatijih svetskih bonitetskih kuća pokazuju da se obaveze tajkunove "Junajted grupe" mere milijardama dolara i evra.

Precizno: Šolakova kompanija na ime bondova (engleski naziv za obveznice), sa rokom dospeća od 1. jula ove godine do 2030, mora da isplati čak 5,458 milijardi američki dolara, što je oko pet milijardi evra.

Kako pišu mediji u regionu, dodatni problem za tajkuna je to što su za te obaveze garanija (zalog) sve firme koje posluju u okviru "Junajted grupe".

Republika

Foto: Promo/United Grupa

 

- Na sve obaveze treba dodati i 300 miliona evra komercijalnih kredita bankama. Ako se brzo ne prodaju, odnosno ne nađu adekvatnog kupca, proći će kao "Agrokor", koji je otišao u bankrot sa oko šest milijardi dugovanja - objašnjavaju finansijski eksperti upućeni u poslovanje "Junajted grupe" i Šolakove planove da prodajom onoga što se još prodati može odloži potonuće svog broda.

SNIŽEN REJTING

Kako kaže ovaj sagovornik, samo za obveznice koje dospevaju od 1. jula ove godine do kraja 2025. treba naći oko dve milijarde evra.

O rasprodaji Šolakovih firmi poslednjih dana uveliko pišu hrvatski mediji. Tako zagrebački Jutarnji list piše o traženju kupca za telekomunikacionog operatera "Telemah", koji posluje u toj zemlji. Kako se navodi, "Junajted grupa" je to, makar zvanično, demantovala, ali je tim demantovanjem, u stvari, sve priznala.

- Opovrgavajući medijska nagađanja da će zbog dugova koji joj dolaze na naplatu prodati "Telemah", "Junajted grupa" nam je otkrila kako će ići na prenamenu dela imovine "Telemaha" da bi povećala prihode grupe.

Reč je o tzv. monetizaciji telekomunikacijskih tornjeva, koju je, kao rešenje nailazećih finansijskih izazova, "Junajted grupi" nedavno predložila agencija "Mudis", snizivši kreditni rejting ključnoj firmi u sastavu grupe, "Adriji midko BV", iz stabilnog u negativni - objavio je Jutarnji, a ukoliko je potrebno pojašnjenje, recimo da monetizacija (izraz koji su elegantno upotrebili), u stvari, znači da će svoje tornjeve prodati da bi namakli nešto novca.

Republika

Foto: youtube.com/N1

 

A o pomenutom sniženju kreditnog rejtinga jednoj od glavnih Šolakovih firmi-uzdanica pisala je pre nekoliko dana i Republika.

Naime, jedna od tri najveće rejting agencije na svetu "Mudis" smanjila je kreditni rejting kompaniji "Adrija midko", koja je osnivač "Junajted medije".

Potpredsednik agencije Agustin Alberti ocenio je da Šolakova kompanija ima slabu likvidnost u poslednjih 12 meseci, te će morati da se pozabavi predstojećim dospećem duga u 2024. i 2025.

BEZ LIKVIDNOSTI

U izveštaju se dodaje da je, zbog visoke potrošnje, zatim kupovine mobilnih i fiksnih mreža i drugih koristi, kao što su transakcije povezanih lica, uključujući zajam osnivaču, kompanija ugrožena u smislu slabe likvidnosti.

Agencija takođe izražava sumnju u najavljene prodaje imovine i tvrdi da, ako se te transakcije ne obave na vreme, može doći do još slabije likvidnosti kompanije.

"Mudis" u izveštaju ističe da novac kojim kompanija raspolaže nije dovoljan u odnosu na veličinu kompanije i da je mali u odnosu na potrebu za gotovinom u narednih 12-24 meseca.

Kad ne platiš, plenidba i bankrot...

Obveznica (engleski bond) finansijski je instrument, odnosno dužnička hartija od vrednosti, kojom izdavalac (dužnik) priznaje da ima finansijsku obavezu prema poveriocu, a služi poveriocu kao dokaz za to.

Dužnik je nakon izdavanja obavezan da izmiruje obavezu tako što vraća pozajmljeni iznos, s kamatom ili drugačije, u skladu s početnim uslovima.

Neplaćanje ovih obaveza u slučaju firmi podrazumeva prinudne mere naplate poput blokade računa i plenidbe imovine, a zatim i bankrot.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading