NEDOPUSTIVO! Stručnjaci slušaju i ne veruju šta Đilas priča: OGOLJEN PRITISAK NA MEDIJE, OPASNO!

Autor: Republika

Vesti

13.02.2022

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Đilas, lider SSP, hoće da pogasi medije u Srbiji koji kritički pišu o njemu i njegovim saradnicima!

NEDOPUSTIVO! Stručnjaci slušaju i ne veruju šta Đilas priča: OGOLJEN PRITISAK NA MEDIJE, OPASNO!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Đilas je, naime, uputio otvoreno pismo predsedniku Višeg suda u Beogradu Aleksandru Stepanoviću i predsedniku Apelacionog suda u Beogradu Dušku Milenkoviću, u kome se žali na visinu kazne - oko 400 evra, kojom se kažnjavaju mediji u sporovima koje izgube.

A tih 400 evra možda je za tajkuna Đilasa mala suma - za medije u Srbiji je velika ko kuća. Dnevni list treba da proda čak 1.300 primeraka da bi platio kaznu. Pored svega navedenog, ovakvo obraćanje predsednicima sudova je i pritisak na pravosuđe, pa se lider SSP jednim obraćanjem ukanalio na više koloseka.

UVREDE

On je takođe i izvređao medije koji mu nisu po volji:

- Pitam vas javno, da li zaista mislite da za takve laži koje izazivaju najstrašnije posledice počinioci treba da plate 400 evra? Pitam vas koliko košta to da, kada idete ulicom s dvoje male dece, neko za vama ide i viče da ste lopov i izdajnik? A taj neko je to zaključio čitajući Informer, Kurir, Alo, Srpski telegraf, gledajući Pink i Hepi, slušajući Vučiće, Bakarece, Orliće i slične?

Kako govore o medijima

Zdravko Ponoš

- Oni koji su činili krivična dela, krijući se iza te vlasti, oni će morati da odgovaraju na sudovima. Neki drugi koji su do sada bili urednici novina moraće da se vrate da beru maline
- To je lavež utreniranih pasa koji su pušteni s lanca! Kad te takvi psi ujedu, uvek odgovara vlasnik!

Dragan Đilas

- Izgledate sada mnogo bolje nego ono veče na Pinku, kada ste bili malo uzbuđeni (obraća se novinarki Novosti)

Lider SSP žali za vremenima kada su kazne bile čak i 300.000 dinara, a smeta mu i što Apelacioni sud preinačuje presude po njegovim tužbama.

Advokat Goran Petronijević kaže da je pritisak na sredstva javnog informisanja nedopustiv, kao i da je neprimereno da bilo ko (pozicija ili opozicija) vrši pritisak na pravosuđe ovakvim komentarima.

- Ne dopada se svakome ono što novine pišu o njemu, ali javne ličnosti, s obzirom na to da su prihvatile taj status javnih ličnosti, političara, moraju da budu spremne na poseban oblik pažnje javnosti prema njima. Nedopustiv je pritisak na sredstva javnog informisanja, novinare posebno - istakao je Petronijević.

STARE NAVIKE

Prema rečima Vladimira Radomirovića, bivšeg predsednika UNS i glavnog urednika Pištaljke, Đilas ovim pismom poručuje pravosuđu "sudite u strahu od mene i moje stranke".

Društvo lobista: Nedopustivo

Nenad Vuković, advokat i predsednik Društva lobista, ističe da predsednici sudova i sudije nisu adresa za ovakvu vrstu obraćanja, da je donošenje zakona u nadležnosti Skupštine, kao i da je sve što liči na neki pritisak na sud neprihvatljivo.

- Pritisak na medije je uvek mač s dve oštrice. Ne možemo tražiti veće kazne kada smo nezadovoljni presudom. Drugo, postoje dvostruki aršini, mediji čije pisanje odgovora i oni čije ne odgovora, i u tom smislu, kritičko novinarstvo ne ostavlja sve zadovoljnim. Uvek se buni onaj ko je nezadovoljan - naveo je Vuković.

 

- S pozicije sile on preti sudijama i, nezadovoljan sudskim odlukama, poručuje im da neće suditi kad on dođe na vlast. Pritom smatra da njemu pripada pravo da kaže da vlast krade i laže, a da predstavnici vlasti nemaju pravo da kažu da je on krao i lagao. Očekujem da se zbog ovih pretnji oglase Visoki savet sudstva i Društvo sudija - naveo je Radomirović za Srpski telegraf.

Marko Matić, direktor Centra za odgovorne medije, ističe da lider SSP ovakvim porukama jasno pokazuje koliko mu je stalo do demokratije i slobode medija, što je Srbija iskusila u vreme njegove vlasti.

- Đilas pokazuje želju i staru naviku da se obračunava s medijima koji mu nisu po volji, što je praktikovao u vreme dok je bio na vlasti. Na svu sreću, davno su prošla vremena kada je Đilas mogao da naređuje sudovima u Srbiji koga će i kako da kažnjavaju i ta vremena se nikada više neće vratiti - kazao je Matić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (3)

Loading
Predrag

13.02.2022 10:03

Nisam ja zaključio da je Đilas nasilnik i otimač, to sam zaključio čitajući ugovor koji je na silu potpisao sa regionalnom TV u kojoj sam radio u kom piše da Đilasova agencija ima ekskluzivno pravo na ceo marketinški prostor.

Odgovori 10 2
Očajno pero

13.02.2022 10:20

Đilasje toliko iskompleksirani narcisoidan tip da mu hitno treba stručna pomoć. Koliko je narcisoidan počeo je da zamišlja daje prvi do Boga, Bože me oprosti. Smanji malo iskompleksirani doživljaj!!!

Odgovori 10 1
Zeljko

13.02.2022 15:44

Nije mu prvi put da izjavi ovako nešto. Đilas je ranije rekao da želi da pogasi pojedine medije.