PŠENICA KREĆE U INOSTRANTSVO! Ministar Nedimović najavio: Država ukida zabranu izvoza pšenice!

Autor:

Vesti

20.07.2022

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije ukinuće zabranu izvoza žitarica na sledećoj sednici. Trgovanje će ponovo, posle skoro četiri meseca, opet biti slobodno i neograničeno.

PŠENICA KREĆE U INOSTRANTSVO! Ministar Nedimović najavio: Država ukida zabranu izvoza pšenice!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Stručnjaci u Srbiji su pozdravili ovu odluku, ali ističu i da je bila nepotrebna, jer naša zemlja dovoljno proizvodi žitarica za sopstvene potrebe, ali i za izvoz. Naročito kada se znalo da ćemo ući u žetvu sa velikim zalihama. Da će biti skinuta zabrana potvrdio je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle sastanka sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije. To je, ujedno, bio i njihov glavni zahtev.

- Na sledećoj sednici vlade biće predložen slobodan izvoz žitarica i obavestio sam predstavnike udruženja o tome - istakao je Nedimović. - Isto tako imamo neke tehničke stvari koje smo dogovorili u vezi sa poljoprivrednim kreditima i odlaganjem plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u delovima sa ekstremnom sušom. Sastanak je bio konstruktivan i odlično je što se o problemima razgovara. Najvažnije je da razgovaramo i da za stolom nađemo rešenja u ovom čudnom vremenu svih dešavanja u Ukrajini koja se neverovatno reflektuju na hranu i enegrente.-

Otkupljivači ratarima plaćaju 30 dinara po kilogramu, a robnim rezervama tu istu pšenicu prodaju po 40 dinara, koliko država plaća.

Kako nam je objasnio Miloš Janjić, direktor Produktne berze Novi Sad, kukuruzom se poslednjih dana trgovalo po ceni od 32,20, a pšenicom 36 dinara po kilogramu bez PDV.

Subvencionisano đubrivo

- U narednim danima ćemo razgovarati o subvencionisanom dizelu i mineralnom đubrivu iz prostog razloga što moramo da vidimo šta se dešava u svetu sa naftom i đubrivom. Mi kupujemo dosta đubriva, ali ne možemo znati u kom trenutku ćemo ga dopremiti, jer su neverovatni logistički probelmi na prostoru Dunava i treba nam još malo vremena da bismo mogli dati konkretna rešenja - objasnio je Nedimović.

Otvaranje tržišta

Sa nestrpljenjem se čeka konačni dogovor Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija, da se dozvoli izvoz žitarica iz ratom zahvaćene zemlje. Rusija je zauzela neke crnomorske luke i bombardovala Odesu. Ukrajina je minirala prilaze nekim lukama da ne može da im se priđe.

Kada se to bude oslobodilo, smatraju agrostručnjaci, doći će do potpunog kolapsa. Nenormalno velike količine robe su na lageru. Rusija sada snabdeva žitaricama Kinu, Indiju, Egipat i Afriku, a zauzela je ukrajinsku ekonomsku teritoriju, pišu Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading