VIŠE OD 3.000 SLUČAJEVA NASILJA NAD DECOM PRIJAVLJENO NA PLATFORMI "ČUVAM TE"! Polovina od toga FIZIČKO NASILJE!

Autor:

Vesti

17.04.2024

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki je procenat i digitalnog nasilja nad decom

VIŠE OD 3.000 SLUČAJEVA NASILJA NAD DECOM PRIJAVLJENO NA PLATFORMI "ČUVAM TE"! Polovina od toga FIZIČKO NASILJE!

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da je putem državne platforme "Čuvam te", čiji je cilj zaštita dece od svih oblika nasilja, do sada prijavljeno ukupno 3.313 takvih slučajeva.

Kisić je na konferenciji „Bezbednost dece u digitalnoj epohi“ rekla da se od tog broja 19,1 odsto odnosilo na digitalno nasilje, a najveći broj – gotovo polovina, na fizičko nasilje, nakon čega slede psihičko i vršnjačko nasilje.

Podsetila je da platforma „Čuvam te“ predstavlja digitalnu aplikaciju koja omogućava svakome da prijavi nasilje nad detetom ili nasilje u kome učestvuje dete, kako bi nadležni organi, policija, školska uprava i centri za socijalni rad, mogli da reaguju i preduzmu korake iz svojih nadležnosti.

Šta je platforma "Čuvam te"?

Na sajtu "Čuvam te" se navodi da platforma ima za cilj koordinaciju i jačanje intersektorske saradnje svih nadležnih institucija u borbi protiv nasilja. Fokus je na vršnjačkom nasilju, ali je to takođe alat koji će im, kako navode, pomoći u borbi protiv nasilja prema svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja širom Srbije.

Građani se na tom sajtu mogu informisati o oblicima nasilja, prepoznavanju i postupanju u tim slučajevima, zlostavljanja i zanemarivanja u skladu sa zvaničnim procedurama nadležnih resora. Navode I da će kontinuirano objavljivati edukativni materijali iz oblasti prevencije i zaštite od nasilja.

"Na ovoj platformi, učenici, roditelji i nastavnici će moći da pronađu sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama. Posebno važan segment koji se nalazi na platformi jesu onlajn obuke za učenike, roditelje i nastavnike", piše na sajtu "Čuvam te".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading