OČIGLEDNO KRŠENJE ZAKONA U VELIKOJ PLANI: Grade megakompleks na divlje i ćute li, ćute

Autor:

Vesti

17.04.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se uverila Republika, pred očima inspekcijskih organa, bez čiste dokumentacije, od maja prošle godine nesmetano se gradi komercijalni centar, koji nema odgovarajuće dozvole.

OČIGLEDNO KRŠENJE ZAKONA U VELIKOJ PLANI: Grade megakompleks na divlje i ćute li, ćute

Foto: Arhitektonski biro BB

Koga briga za propise? Kako je Republika već pisala, bahati investitori, u sprezi s lokalnim moćnicima, grade na divlje u Velikoj Plani i ne mare što to rade bez valjanih imovinsko-pravnih osnova, mimo svake građevinske i urbanističke regulative u ovom gradu niče ni manje ni više nego divlji tržni centar.

Kako se uverila Republika, pred očima inspekcijskih organa, bez čiste dokumentacije, od maja prošle godine nesmetano se gradi komercijalni centar, koji nema odgovarajuće dozvole. Pojedini opštinski čelnici i investitor napravili su školski primer niza zloupotreba na štetu države i pravnog sistema da bi, kakvog li paradoksa, progurali projekat koji nosi simboličan "šumadijski" naziv TC "Riva šoping-park".

Da bi bilo jasnije o čemu se radi, objavićemo danas pitanja poslata pre našeg prvog teksta investitoru firmi "Donić". Odgovor, naravno, nismo dobili. Ni od njih, ni od katastra u Velikoj Plani, ni od odeljenja za urbanizam i građevinu, imovinsko-pravne i komunalno stambene poslove opštine Velika Plana.

1. Da li ispunjavate sve uslove za izgradnju tržnog centra "Riva" u Velikoj Plani?
2. Šta imate od potrebne dokumentacije za gradnju?
3. Kako odgovarate na navode da bez valjanih imovinsko-pravnih osnova, mimo svake građevinske i urbanističke regulative gradite praktično "divlji" tržni centar?
4. Da li je tačno da nisu potpuno pravno regulisana sva pitanja koja se tiču zemljišta na kojem gradite TC i da postoje krivične prijave državnog pravobranioca, naslednika, ugroženih privrednih subjekata?
5. Agrobanka nova iz stečaja prodala je vama firmu Živinske klanice "Velika Plana" i objekte s pravom korišćenja zemljišta?
6. Da li ste vrlo brzo su uspeli da, bez konverzije, u katastru Velika Plana upišete vlasništvo na parcelu, iako Agencija za restituciju nije dala saglasnost za ovu prodaju iz stečaja? I mada su se naslednici bivšeg vlasnika parcele žalili?
7. Kada su počeli radovi od dana kupovine? Jeste li tada imali neophodnu dokumentaciju i građevinske dozvole? Naročito što procedure za dobijanje nisu brze, pogotovo ako postoje nerešeni imovinski odnosi i zabeležbe? 
8. Kako odgovarate na navode da ste smislili da odmah posle prodaje tužite Agrobanku da biste rešili status svojine na zemljištu? Te da je zato proizašao dogovor dve strane da - bez ikakvog pravnog osnova - prodavac kupcu "prizna" pravo svojine nad državnim zemljištem iako nema ingerencije to da uradi? I mada u katastru u Velikoj Plani piše da je zemljište u svojini Republike Srbije?
9. Da li je tačno da ste na kupljenoj parceli porušili objekte bez dozvole, a dva meseca kasnije predali zahtev katastru za upis imovine?

NASTAVIĆE SE...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading