ON JE BIO NEVIDLJIV, A JA ĆU ZAUVEK BITI VIDLJIV! Evo KAKO danas izgleda dečak fotografisan na krilima OBORENOG aviona F-117 u Buđanovcima! (FOTO)

Autor:

Vesti

27.03.2024

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografija dečaka na krilu oborenog aviona obišla je svet, a i posle 25 godina, meštani je čuvaju kao sećanje na taj događaj.

ON JE BIO NEVIDLJIV, A JA ĆU ZAUVEK BITI VIDLJIV! Evo KAKO danas izgleda dečak fotografisan na krilima OBORENOG aviona F-117 u Buđanovcima! (FOTO)

Foto: Printscreen/RTS 1

Današnji dan u Buđanovcima sećanje je na događaj koji je ovaj mirni kraj učinio poznatim širom sveta. Pre tačno 25 godina, u ataru ovog sela pao je američki lovac bombarder F-117A, obarajući treći divizion 250. brigade protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije.

Meštani se i danas živo sećaju užarene lopte na nebu i straha koji je zavladao njihovim selom, prenosi RTS.

Sećanja na strah i haos

Svetislav Jovanović Bajkan opisuje prizor kao strašan, sa ljudima koji beže u panici, ne znajući šta se dešava. Obrenija Jovanović se priseća kako su svi trčali ka olupini letelice, misleći da je reč o raketnom napadu, da bi kasnije saznali da je avion pao. Fotografija dečaka na krilu oborenog aviona obišla je svet, a i posle 25 godina, meštani je čuvaju kao sećanje na taj događaj.

- Bio sam mali, imao sam svega tri i po godine, ne sećam se ničega iz tog perioda, čak mi ljudi i sad prepričavaju neke detalje, uradili su i majicu sa mojim likom pa mi šalju - kaže Zoran Jovanović, dečak sa fotografije.

Život u Buđanovcima danas

Iako je priča o oborenom avionu i dalje prisutna u sećanjima starijih meštana, život u Buđanovcima danas se odvija u znatno drugačijem tonu. Mladi gotovo i ne znaju za ovaj događaj, dok se stariji sete pred godišnjicu. Fokus zajednice danas je na svakodnevnim aktivnostima, poput poljoprivrede i obrazovanja, sa malo spominjanja ovog značajnog događaja iz prošlosti, navodi RTS.

- Za razliku od aviona koji je bio nevidljiv, ja ću ovde u Buđanovcima uvek biti vidljiv, tu ću i ostati i baviću se poljoprivredom - kaže Zoran Jovanović.

Međutim, ostaci aviona nisu zaboravljeni, iako su njive sada posejane pšenicom, meštani čuvaju suvenire kao podsetnik na ono što se dogodilo pre 25 godina. Zoran Jovanović ističe da će on uvek biti vidljiv u Buđanovcima, gde će nastaviti da se bavi poljoprivredom, čime simbolično naglašava trajno pamćenje ovog događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading