SRPSKI DOKTOR OTKRIO SVE O LEČENJU PRINCEZE KEJT MIDLTON! Šta je preventivna hemioterapija i kada se ona koristi?

Autor:

Vesti

25.03.2024

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U britanskim medijima spekuliše se da je princeza Kejt Midlton obolela od maligniteta gastrointestinalnog trakta

SRPSKI DOKTOR OTKRIO SVE O LEČENJU PRINCEZE KEJT MIDLTON! Šta je preventivna hemioterapija i kada se ona koristi?

Foto: Tanjug-AP

Kejt Midlton je privlačila sve poglede i na krunisanju kralja Čarlsa III

Poslednjih dana, svet je uzdrman novom medijskom burom nakon što je princeza Kejt Midlton objavila da boluje od raka i da se podvrgava preventivnom lečenju.

Ova neočekivana vest izazvala je lavinu spekulacija i pitanja, među kojima se ističe i jedno intrigantno - da li je video u kojem princeza deli svoje iskustvo autentičan ili je plod veštačke inteligencije? Osim toga, mnogi su se zapitali postoji li u medicini zaista mogućnost preventivne hemioterapije i kakav to novi pristup donosi u borbi protiv raka.

- Ovde bih napomenio jednu stvar, da digitalna tehnologija može da montira sve danas. Često se dešava da mediji iskoriste neku vest i naprave senzaciju, kako bi skrenuli pažnju sa nečeg drugog, ali to će vreme pokazati. Logično bi mi bilo, i u onoj teoriji zavere gde lek već postoji. Ako postoji, verovatno bi se lečila sa tim lekom i niko ne bi morao da zna da ima karcinom i niko ne bi morao da zna kroz šta ona prolazi i ne bismo imali ove senzacije. Najverovatnije je da je tačna vest i da se ona leči. Verovatno je prošla hiruršku intervenciju, čim se priča o takozvanoj preventivnoj hemioterapiji - kazao je dr Vladimir Kovčin na TV K1.

Foto: https://www.profimedia.rs/

Kejt Midlton

U britanskim medijima spekuliše se da je princeza Kejt Midlton obolela od maligniteta gastrointestinalnog trakta

- Pretpostavljam da su lekari odstranili ceo tumor, jer se priča o preventivnoj hemioterapiji. Izraz je potpuno pogrešan. Postoji adjuvantna postoperativna hemioterapija, ali ona nije preventivna, već je deo lečenja i ima za cilj da uništi cirkulišuće maligne ćelije koje mogu biti agresivne i koje su probile bazalnu membranu. U tom trenutku, maligne ćelije ulaze u limfotok i krvotok i mogu dati metastaze ukoliko se ne eliminišu. Adjuvantna terapija nije u potpunosti uvek efikasna i ne može uvek sprečiti nastanak metastaza nakon izvesnog vremena, što je slučaj kod digestivnih karcinoma, gde je stopa uspeha oko 50%. Ovo, grubo rečeno, zavisi od stepena bolesti i vrste karcinoma. Preventivna hemioterapija u suštini ne postoji; umesto toga, nastavlja se lečenje posle operacije, postoperativno ili adjuvantnom hemioterapijom.

Foto: Printskrin

Dr Vladimir Kovčin

Kako izgleda lečenje?

Hemioterapija počinje što pre, čim se pacijent oporavi od operativnog zahvata, rekao je  dr Kovčin.

-  Kada se povade konci, zaraste rana, laboratorijske analize budu u redu, već posle dve do tri nedelje može da se počne, ali je prihvatljivo nastaviti lečenje posle operacije do osam nedelja. Kod gastrointestinalnog trakta, period terapije je oko šest meseci. To je šest ili osam ciklusa hemioterapije, u zavisnosti od sastava i intervala ciklusa. Ako je terapija na tri nedelje, onda je to osam ciklusa; ako je na mesec dana, onda je to šest ciklusa - kaže doktor i dodaje da mnogi onkološki lekovi ne dovode do opadanja kose:

- Mnogi onkološki lekovi ne dovode do opadanja kose, tako da možda neće biti primetnih promena na osobi koja prima hemioterapiju - kazao je i time stavio tačku na spekulacije, da li princeza na snimku u kome saopštava da je obolela od raka, ima svoju kosu ili periku.

Foto: Tanjug/AP

Kejt Midlton i princ Vilijam

Neželjena dejstva hemioterapije

Kako kaže, najčešće neželjeno dejstvo hemioterapije je na krvnu sliku.

- Svi citostatici imaju neželjeno dejstvo da utiču na stvaranje krvi u koštanoj srži i oštećuju te matične ćelije koje stvaraju krv, što može rezultirati padom krvnih zrnaca, anemijom i sličnim stanjima. Ta neželjena dejstva se relativno lako mogu kontrolisati i preduprediti ili lečiti faktorima rasta, transfuzijama, i slično. Ipak, od citostatika do citostatika varira pojava drugih neželjenih efekata, kao što su mučnina i povraćanje, neuropatije, kardiološki problemi. Nijedan organ u ljudskom organizmu nije pošteđen od hemioterapije, ali intenzitet neželjenih efekata zavisi od specifičnog leka i tipa citostatika. Imuni sistem se može oslabiti zbog dejstva na bela krvna zrnca, leukocite i makrofage - navodi doktor.

Kod mlađih osoba tumori su agresivniji

- Tumori su kod mlađih osoba često agresivniji zbog bržeg metabolizma i ubrzanog deljenja svih organa, što olakšava brže širenje malignih ćelija. Kod starijih osoba, proces može biti sporiji, mada ovo nije univerzalno pravilo jer mnogo toga zavisi od specifične vrste karcinoma - dodaje onkolog.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading