NAJNOVIJE INFORMACIJE! ZARAŽENA I MAJKA DEČAKA (15) KOJI IMA MALE BOGINJE - Evo koji uzrast je i dalje NAJUGROŽENIJI!

Autor:

Vesti

08.02.2024

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, ističe da su najugroženija deca do pet godina i odrasli stariji od 30 godina, posebno oni sa oslabljenim imunitetom.

NAJNOVIJE INFORMACIJE! ZARAŽENA I MAJKA DEČAKA (15) KOJI IMA MALE BOGINJE - Evo koji uzrast je i dalje NAJUGROŽENIJI!

Foto: shutterstock

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj malih boginja od početka godine, što predstavlja prvi takav slučaj nakon gotovo 10 meseci.

Ovaj slučaj je registrovan u Beogradu, gde je potvrđeno oboljenje kod 14-godišnjeg deteta koje nije vakcinisano MMR vakcinom. Zanimljivo je to što je i majka ovog dečaka prethodno imala simptome malih boginja, uključujući upalu pluća, koja su kasnije i potvrđena kao ovo oboljenje.



Dr Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, ističe da su najugroženija deca do pet godina i odrasli stariji od 30 godina, posebno oni sa oslabljenim imunitetom. Pothranjena deca su takođe izložena većem riziku, a moguće komplikacije uključuju upalu pluća koja može imati fatalne posledice. Takođe, moguće su i komplikacije poput upale uha, a inkubacija ovog oboljenja traje od 7 do 18 dana.

VAKCINACIJA

Maris ističe da je tokom pandemije došlo do pada obuhvata vakcinacijom, što ukazuje na važnost kontinuirane vakcinacije radi zaštite populacije od potencijalnih epidemija malih boginja.

Ovaj slučaj naglašava važnost vakcinacije i kontrole nad zaraznim bolestima, te ističe potrebu za podizanjem svesti o značaju vakcinacije radi zaštite celokupne zajednice.


Takođe, epidemiolog dr Nebojša Bohucki izražava zabrinutost zbog niskog vakcinalnog obuhvata MMR vakcinom u Srbiji. Prema podacima "Batuta" iz 2022. godine, obuhvat prve doze vakcine iznosi 81,3%, dok obuhvat revakcine iznosi 89,5%. Ove brojke su znatno ispod preporučenog obuhvata od 95%. Takođe, postoji i pitanje osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine, a nisu stasale za drugu ili iz drugih razloga nisu primile nijednu dozu.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading