ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA U PROKUPLJU: Ove godine rođeno najmanje beba u prethodnih skoro 100 godina

Autor:

Vesti

06.12.2023

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva su glavna razloga za smanjenje broja stanovnika, migracija i smanjenje stope prirodnog priraštaja.

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA U PROKUPLJU: Ove godine rođeno najmanje beba u prethodnih skoro 100 godina

Foto: ST/N. MANDIĆ

U prokupačkom porodilištu i ove godine biće zabeležen novi zabrinjavajući rekord, jer je prema poslednjim podacima do 4. decembra rođeno tek 533 beba, što je za 34 manje u odnosu na 2022. godinu, kada je rođeno 567 beba.

Broj novorođenčadi u prokupačkom porodilištu, jedinom u Topličkom okrugu, smanjuje iz godine u godinu, pa će i ove biti oboren neslavni prošlogodišnji rekord sa najmanje rođenih beba od kada je 1929. otvorena Bolnica "dr Aleksa Savić", pišu juznevesti.com. 

Prema popisu iz 2022. godine grad Prokuplje ima 38.291 stanovnika, a samo 11 godina ranije, 2011. godine bilo je 44.419 stanovnika. Za ovaj kratak period broj se smanjio za 6.128 stanovnika.

Dva su glavna razloga za smanjenje broja stanovnika, migracija i smanjenje stope prirodnog priraštaja, odnosno smanjenje broja dece po porodici i sve kasnije stupanje u brak.

Zabrinjava visok procenat muškaraca i žena koji nisu zasnovali porodicu i nemaju decu jer, prema popisu iz 2011. godine, procenat neoženjenih muškaraca i neudatih žena iznosi 27,91 odsto ukupnog broja stanovnika, a pre pola veka, tačnije 1961. godine, taj procenat je bio 19,99 - pokazuju zvanični statistički podaci.

Finansijska i egzistencijalna nesigurnost, ali i veliki broj mladih koji su u potrazi za boljim životom napustili Prokuplje i Toplički okrug, samo su neki od razloga zašto se iz godine u godinu rađa sve manje beba.

Kao i svake godine, Grad Prokuplje je darivao prvorođenu bebu u 2023. godini i, pored poklon čestitke u vrednosti od 60.000 dinara, dobila je i jednokratnu pomoć u vrednosti od 20.000 dinara.

- Znamo da demografska situacija nije najpovoljnija, ali se nadamo da će većem broju novorođenih doprineti mere populacione politike, a na lokalnoj samoupravi je da nastavi da stvara ekonomski jake i stabilne uslove, kako bi roditelji imali sigurnost i odlučili se za rađanje dece - rekli su u Gradskoj upravi.

Tvrde i da Grad Prokuplje nastoji da obezbedi što bolje uslove za odrastanje dece, tako da se uskoro očekuje završetak još jednog dečijeg vrtića čiji su radovi u toku.

Višegodišnji pad nataliteta u Topličkom okrugu u prethodnih 20-ak godina je konstantan i kreće se ispod 700 porođaja na godišnjem nivou, sa izuzetkom 2001. kada je svet ugledalo 1.038 novorođenčadi.

Prokupačka Bolnica je sagrađena 1929. godine i u 2022. godini rođen je najmanji broj beba od njenog otvaranja - 567, a ove godine taj broj će biti još manji, iako se do 1990. rađalo preko 1.500 beba godišnje.

U Bolnici ističu da je alarmantan i podatak da se drastično pomerila starosna granica kod prvorotki pa se, prema podacima iz porodilišta, majke često odlučuju na potomstvo nakon tridesete godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading