GAŠIĆ POVODOM SPROVOĐENJA SISTEMA ''PRONAĐI ME'': MUP nije imao dilemu oko njegovog uvođenja za obaveštavanje javnosti

Autor:

Vesti

25.10.2023

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naglasio je da je danas veliki dan za Srbiju i svu našu decu, "pošto znaju da će ubuduće svi zajedno brinuti o njihovoj sigurnosti".

GAŠIĆ POVODOM SPROVOĐENJA SISTEMA ''PRONAĐI ME'': MUP nije imao dilemu oko njegovog uvođenja za obaveštavanje javnosti

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ / nr

Ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da, nakon konsultacija sa stručnjacima MUP-a, pre osam meseci, policija nije imala nijednu dilemu da je potrebno učiniti sve za pronalaženje načina da sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika, zaživi u Srbiji kako bi bili još efikasniji u pronalaženju nestale dece.

- Deca su najranjivija i najosetljiviji deo našeg društva i na nama je da učinimo sve da im obezbedimo sigurno detinjstvo i omogućimo im još sigurniji put kojim koračaju ka budućnosti - rekao je Gašić prilikom prezentacije i puštanja u rad sistema "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika.

Ministar je istakao podatak da je procena pronalazaka nestale dece u Srbiji  99,2 odsto.

Foto: printscree/pink

Bratislav Gašić

Kako je rekao, sistem "Pronađi me" predstavlja dodatni mehanizam potrage za nestalim licima mlađih od 18 godina i imaće važnu ulogu u slučajevima u kojima bude procenjeno da obaveštavanje javnosti može doprineti bržem pronalasku".

On je objasnio da postoje situacije kada objavljivanje podataka o nestanku deteta otežava, ometa rad policije i predstavlja opasnost za žrtvu i da će zbog toga, "načelnici policijskih uprava donositi odluku o pokretanju sistema na osnovu jasno definisanih poruka".

Naglasio je da je danas veliki dan za Srbiju i svu našu decu, "pošto znaju da će ubuduće svi zajedno brinuti o njihovoj sigurnosti".

Ministar je istakao da će sistem značajno povezati kompletnu zajednicu.

- Naučićemo da više verujemo jedni drugima i da se oslanjamo jedni na druge. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. MUP ima kapacitete, znanje i volju kada je zaštita dece u pitanju - rekao je Gašić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Mili

25.10.2023 11:36

Amber Alert je zahtevan da se uvede od nestanka/ubistva Tijane Jurić. Zašto je bilo potrebno skoro 10 godina za njegovu primenu? Zašto se ograničava njegova primena samo na maloletne osobe?