OVE STVARI OBAVEZNO URADITE U SLUČAJU TERORISTIČKOG NAPADA! Ako ste u inostranstvu, jedno pravilo je veoma važno!

Autor:

Vesti

25.10.2023

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija na Bliskom istoku i sukobi u Izraelu su doveli do uvođenja vanrednih mera u mnogim zemljama. Strah od protesta, okupljanja, potencijalnih terorističkih napada i ugrožavanja stanovništva proširio se Evropom.

OVE STVARI OBAVEZNO URADITE U SLUČAJU TERORISTIČKOG NAPADA! Ako ste u inostranstvu, jedno pravilo je veoma važno!

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), tvrdi da interesovanje za putovanja ostaje snažno, iako ističe da postoje specifične promene u odnosu na prethodni mesec.

- Zbog rata u Izraelu, smanjeno je interesovanje za putovanja u Egipat, zemlju koja se nalazi u blizini sukoba. Ali i dalje ima dosta boravaka i trenutno nema razloga za brigu - kaže Seničić.

Ističe da je Hurgada najpopularnija destinacija među turistima iz Srbije, ali da u oktobru, što se smatra vrhuncem sezone u Egiptu, interesovanje nije dostiglo očekivani nivo.

Usled bezbednosnih izazova u Evropi, interesovanje za putovanja u evropske gradove opada, no Seničić ističe da i dalje postoji znatan broj ljudi koji ne oklevaju da krenu na putovanje.

Ističe važnost brige o sigurnosti i preduzimanje odgovornih koraka prema sebi i drugima. To podrazumeva da putnici treba da se informišu o trenutnoj bezbednosnoj situaciji i važećim bezbednosnim merama pre nego što krenu na put. Seničić primećuje da, prema njegovom mišljenju, veoma mali broj putnika zaista obavlja ovu vrstu istraživanja.

- Vrlo smo specifično tržište. Kada su bili teroristički napadi u raznim zemljama, mi smo putovali za razliku od drugih zemalja Evrope. Imamo svest o tome i znamo na koji način treba da se ponašamo. Agencije se trude, za sve one putnike koje putuju preko agencija, da ih obaveste o tome kakva je trenutna situacija - ističe Seničić.

Ukazuje da za sada nema problema ni na jednoj destinaciji, a da su turističke agencije svakako u obavezi da putnike upoznaju sa pravilima ponašanja i savetima.

- To znači da se izbegavaju mesta velikog okupljanja, da ne budemo u nekim velikim grupama, da se ponašamo malo odgovornije nego što to radimo kod svoje kuće i, naravno, da imamo kontakt sa našim konzularnim predstavništvom u toj zemlji - navodi Seničić.

Evo šta treba raditi u slučaju terorističkih napada

Seničić napominje da svi koji putuju treba da znaju šta da urade ukoliko se zateknu u zemlji gde se dogodio teroristički napad ili u slučaju vanredne situacije.

- Kada putujete sa agencijom, imate predstavnika ili vodiča koji je sa vama sve vreme i on će se potruditi da postupi prema procedurama koje su poznate. To smo imali sada i u Izraelu. Uvek je važno da turisti imaju kontakt konzularnog predstavništva. Od njih ćete dobiti najbolji i najjednostavniji odgovor kako da se ponašate i kome treba da se javite ukoliko dođe do plana za evakuaciju ili repatriaciju u Srbiji - savetuje Seničić.

Potencijalno duže čekanje na graničnim prelazima

Strah od terorističkih napada i migranata prelio se i u Evropu. Najpre je Italija uvela granične kontrole sa Slovenijom, a od subote Slovenija ponovo kontroliše granične prelaze sa Hrvatskom i Mađarskom.

Seničić napominje da se uoči predstojećih praznika mogu očekivati gužve i zadržavanja na granicama unutar Evropske unije (EU).

- Moramo biti spremni i na situaciju da čekamo na ulaz u EU, zavisi od odluka Evrope - zaključuje Seničić za RTS.

Šengenska pravila predviđaju desetodevno uvođenje kontrole na granicama unutar EU u vanrednim situacijama, sa mogućnošću produženja.

Ukoliko građani žele da putuju ove jeseni i zime, zbog bezbednosne situacije, preporuka turističkih radnika je da uživaju u lepotama Srbije.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading