RHMZ OBJAVIO PROGNOZU ZA SEPTEMBAR: Očekuje nas nastavak "kasnog leta" i natprosečne temperature, ali i ova česta pojava!

Autor:

Vesti

17.08.2023

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka.

RHMZ OBJAVIO PROGNOZU ZA SEPTEMBAR: Očekuje nas nastavak "kasnog leta" i natprosečne temperature, ali i ova česta pojava!

Foto: ST/N. PANČIĆ, Tanjug/J. ILIĆ/M. MILIVOJEVIĆ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je vremensku prognozu za septembar i najavio "nastavak kasnog leta". 

- U Zapadnoj, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra. Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14,3ºS - objavljeno je na sajtu RHMZ.

I prognoza RHMZ sa 30 dana, računajuči od 16. avgusta do 15. septembra, pokazuje da će prva polovina narednog meseca biti prilično kišovita. Tako se u narednih mesec dana prognozira čak 12 kišnih dana, od kojih će čak devet biti u periodu od početka do polovine septembra.

Kako se navodi, srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,8ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24ºS - navodi se u objavi.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko pet mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Zapadnoj, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm - navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Bonus video: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading