OVO SU SIMPTOMI BOLESTU OD KOJE JE UMRO ČUVENI PELE! Češće obolevaju muškarci, a proces lečenja je DUGOTRAJAN I MUKOTRPAN!

Autor:

Vesti

29.12.2022

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simtomi raka debelog creva od kojeg je umro Pele, najčešće se javljaju kod starijih ljudi, mada se mogu javiti u bilo kojem životnom dobu.

OVO SU SIMPTOMI BOLESTU OD KOJE JE UMRO ČUVENI PELE! Češće obolevaju muškarci, a proces lečenja je DUGOTRAJAN I MUKOTRPAN!

Foto: Printskrin/youtube

Vest da je legendarni fudbaler Pele, nakon duge borbe sa rakom debelog creva, izgubio bitku i preminuo u 82. godini života potresla je javnost. Naime, fudbaler se dugi niz godina borio sa opakom bolešću, ali nažalost nije uspeo da se izvuče.

Poznato je da je karcinom jedna od najopakijih bolesti, te da je lečnje dugotrajan i mukotrpan proces, koji ne garantuje ozdravljenje i dobar ishod. Karcinom debelog creva predstavlja zloćudnu bolest koja može da se javi u bilo kojem životnom dobu, a češće kod osoba starijih od 50 godina i kod osoba muškog pola. Može da se zahvati bilo koji deo debelog creva, ali je češći u njegovoj levoj polovini.

  • Postoje razni simptomi koji mogu da ukazuju na rak debelog creva, ali ne mora nužno da bude tako. Neki od simptoma koji se najčešće javljaju, jesu:

- Krv u stolici

- Neobjašnjvi gubitak u telesnoj težini
- Malokrvnost
- Promene u crevnom pražnjenju – novonastali zatvor ili proliv
  • Karcinom (rak) debelog creva se otkriva kolonoskopijom. U toku kolonoskopije uzima se uzorak tkiva i šalje na patohstološku dijagnozu. Kada se dijagnoza karcinoma debelog creva potvrdi patohistološki, potrebno je uraditi dodatne dijagnostičke procedure:

- CT ( skener) abdomena i male karlice srca i CT grudnog koša (ili Rentgensko snimanje pluća i srca – odluku će doneti Vaš lekar)
- Laboratorijske analize krvi i mokraće

  • Faktori rizika za pojavu karcinoma debelog creva:

- Godine: stariji od 50 godina češće oboljevaju, mada se bolest može javiti u bilo kom životnom dobu

- Genetski sindromi: familijarna adematozna polipoza (FAP) i nasledni nepolipozni rak debelog creva (Linčov sindrom)
- Ranije lečen rak debelog creva
- Rak debelog creva u porodici – karcinom debelog creva kod roditelja, braće i sestara ili dece povećava šanse za obolevanje
- Zapaljenjske bolesti creva: Ulcerozni kolitis ili Kronova bolest
- Ishrana: previše crvenog mesa i životinjske masti, a malo žitarica, voća i povrća
- Fizička neaktivnost
- Dugogodišnje pušenje

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading