Dok u svetu raste, u Srbiji pada broj prijava za nasilje u porodici: Vanredno stanje umirilo siledžije

Autor:

Vesti

29.04.2020

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na globalnom nivou uočen je porast izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici kako u evropskim, tako i svetskim zemljama, dok je u Republici Srbiji prema, podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, smanjen broj izvršenih krivičnih dela Nasilje u porodici iz člana 194 KZ.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Foto: Ilustracija

U radu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu uočeno je da je za vreme vanrednog stanja u periodu od 15.03.2020. godine do 25.04.2020. godine smanjen priliva krivičnih prijava zbog izvršenja navedenog krivičnog dela kako u odnosu na isti period u toku 2019. godine, tako i u odnosu na period neposred pre uvođenja vanrednog stanja, pa je tako Prvom OJT u Beogradu podneta 31 krivična prijava za krivično delo Nasilje u porodici iz člana 194 KZ, za koja je prema tri lica određen pritvor, te su izrečene 44 hitne mere i to 26 hitnih mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj i 18 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana. 

Takođe, u navedenom periodu je odrčano 19 sastanaka Grupe za kordinaciju i saradnju za područja Prvog OJT u Beogradu i izrađeno je 181 planova za zaštite i podrške.

Bilo je situacija kada su se oštećeni predomislili i nisu želeli da prijave nasilnika. Ti predmeti su svakako analizirani na kordinacijama, a lica će biti praćena u buduće

Radi poređenja, prema evidencijama ovog tužilaštva u periodu pre uvođenja vanrednog stanja od 05.02.2020. godine do 15.03. 2020. godine podneto je 36 krivičnih prijava zbog izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194 KZ, od koji je osam predmeta bilo pritvorskih.

U tom periodu je izrečeno 86 hitnih mera i to 61 hitna mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj i 25 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana, dok je u periodu od 15.03.2019. godine do 25.04.2019. godine Prvom OJT u Beogradu podneto 49 krivična prijava, određen je pritvor prema sedam lica, te je izrečeno 70 hitnih mere i to 47 hitnih mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj i 23 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana.

Činjenice - Rad tužilaštva u vreme vanrednog stanja

- u predmetima u kojima je određen ili predložen pritvor

- kada je oštećeni maloletno lice

- nasilje u porodici

- kada postoji opasnost od zastarevanja krivičnog gonjenja

- nedozvoljena trgovina

- nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije

- prenošenje zarazne bolesti

- po krivičnim prijavama za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi su sa vanrednim stanjem

- Bilo je situacija kada je bilo poziva od strane komšija, a kada je patrola policije intervenisala, učesnici događaja, odnosno oštećeni nisu želeli da podnose prijave, niti da idu na preglede. Navodeći da se radilo samo o uobičajenim porodičnim svađama.

Bilo je situacija kada je i supruga prijavila muža, pa se očigledno predomislila, odnosno odlučila je da oprosti. Tamo gde je bilo vidnih povreda dežurni tužilac je insistirao na pregledu, tamo gde je bilo očevidaca (rođaka, posluge...) insistirano je na uzimanju izjava. Ti predmeti su svakako analizirani na kordinacijama, a lica će biti praćena u buduće - kaže za Srpski telegraf glavni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva Ljubivoje Đorđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading