ĐILASOVI PERAČI NOVCA

Autor:

Vesti

23.02.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gvido Kiril Šmic Krumaher i Žan-Danijel Koen imaju najsumnjiviju moguću reputaciju u međunarodnim krugovima, a ime ovog drugog može se naći i u čuvenim Panamskim papirima

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Đilas duguje mnoge odgovore

Dvojica ljudi tesno povezanih sa Draganom Đilasom - Gvido Kiril Šmic Krumaher i Žan-Danijel Koen, u međunarodnim finansijskim krugovima, ali i čuvenim Panamskim papirima, dovode se u vezu sa mnogobrojnim sumnjivim poslovima, fiktivnim firmama na raznim kontinentima i pranjem para.

Srpski telegraf je juče objavio Đilasovu šemu za skrivanje miliona koja se prostire u pet zemalja: Srbiji, Holandiji, Bugarskoj, Švajcarskoj i na Malti. Iz dokumentacije koja je do detalja pokazala šta sve ta šema pokriva jasno se vidi da su među ključnim igračima svojevrsne hobotnice upravo Gvido Kiril Šmic Krumaher i Žan-Danijel Koen. Iako se oni trude da sakriju čime se u stvari bave, u svetskim medijima tu i tamo se mogu pronaći dokumentovani podaci koji ih povezuju sa sumnjivim rabotama, a indikativne su i Krumaherove veze sa firmama u Kanadi i Koenovo pominjanje u Panamskim papirima.

SVE ISTRAŽITI

Nemac Gvido Kiril Šmic Krumaher je jedan od najbližih Đilasovih saradnika u Upravnom odboru švajcarske firme "Multicom Open AG", a inače se nalazi u upravljačkoj strukturi u čak 50 kompanija u Švajcarskoj, Panami, Španiji, Velikoj Britaniji... Žan-Danijel Koen, kao državljanin Francuske, Kanade i Maroka koji je trenutno u upravljačkoj strukturi čak 68 kompanija, u aferi "Panamski papiri" označen je kao međunarodni perač para. On je većinski vlasnik holandske firme koja je vlasnik "Dajrekt medije", koju je Đilas, bar na papiru, 2014. prodao Bugarinu Krasimiru Petrovu Gergovu (i on je u upravljačkoj strukturi 34 kompanije), a ovaj je potom preneo holandskoj kompaniji.

Istraživač antikorupcijske mreže "Antidot" Marko Matić kaže za Srpski telegraf da su Šmic Krumaher i Koen još jedan dokaz u nizu prljavih rabota koje se vezuju za ime Dragana Đilasa.

- Informacije o sumnjivim Đilasovim vezama sa osobama koje su svetski poznate kao perači novca, naročito u svetlu prodaje njegove kompanije "Dajrekt medija", predstavljaju još jedan u nizu dokaza da je ta prodaja bila fiktivan posao i da se, uprkos formalnoj promeni vlasnika kompanije, iza njenog poslovanja i dalje skriva Dragan Đilas. Ta okolnost i pomenute veze nameću i pitanje gde je i u kojem iznosu Đilas platio porez nakon prodaje svoje kompanije. Tragom ovih informacija, nadležni državni organi morali bi da sprovedu sveobuhvatnu istragu. Takođe, trebalo bi ispitati i da li je svoje bogatstvo Đilas uvećao zahvaljujući zloupotrebi političkog položaja i budžeta grada Beograda u vreme dok je bio na javnoj funkciji - navodi Matić.

RepublikaFoto: freeimages.com/

LAŽNE ADRESE

Zanimljivo je i da se na sajtu Reddit može naći tekst, potkrepljen dokazima, u kom se pomenuti Đilasov saradnik Gvido Šmic Krumaher povezuje sa dvadesetak kriptovaluta, za koje je već dokazano da su prevara. Prema tim podacima, kreator ovih lažnih virtuelnih novčića koji su ojadili mnoge investitore je baš Krumaher.

- Nema više sumnje da ovi novčići dolaze od jedne jedine osobe. Nakon istraživanja, saznali smo da se ista osoba pojavljuje na svakoj veb-lokaciji. Koje se ime pojavilo najviše? Gvido Šmic Krumaher, vlasnik "Sijelva menadžmenta", koji se nalazi u Švajcarskoj - stoji u tom tekstu.

Dalje piše da je pretragom poslovanja Krumahera utvrđeno "samo đubre":

- Adresa Gubelštrase 11, koja se navodi na njegovom sajtu, nije njegovo vlasništvo. To je tzv. mejlboks kompanija. Ukoliko tražite dalje po toj adresi, možete saznati da postoji na stotine drugih kompanija lociranih na istoj adresi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading