ĐUROVIĆA SMENILI, JER JE ZAUSTAVIO MULJANJE: Iz škole izvukli 931 milion dinara!

Autor: M. L. - D. S.

Vesti

17.08.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević ukinuo je Beogradsku poslovnu školu (BPŠ) iako je njen direktor prof. dr Đura Đurović uspeo da protera korupciju iz ove ustanove i činio sve da je izbavi iz višemilionskih dugova, koje mu je u amanet ostavilo prethodno rukovodstvo! Po već uhodanoj šemi Ilija Samardžić, posle koga je Đurović stupio na mesto direktora, iz škole je izvukao 931 milion dinara, dajući pozajmice propalim preduzećima, za koja se znalo da ne mogu da ih vrate.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Mladen Šarčević

DELILI ŠAKOM I KAPOM

Ovo je konstatovano i u izveštaju budžetske inspekcije, u koji je Srpski telegraf imao uvid. Za vreme Samardžićevog mandata milionske pozajmice neosnovano su date turističkoj agenciji "Kontiki travel", zatim "Simpu", VK Radničkom iz Kragujevca i "Novostima" AD, kao i deponovana štednja kod Univerzal banke, koja je takođe u stečaju. Da je reč o muljanju, vidi se na primeru "Kontikija", s kojim je BPŠ od 6. avgusta do 18. novembra 2013. sastavio čak 13 ugovora o pozajmicama, čija je vrednost 186 miliona dinara. Iz toga jasno prozilazi, tvrdi naš izvor, da su ugovori koji su se pravili u tako kratkom roku služili da se novac zapravo podeli s onima kojima je pozajmljen. Po istom principu "Simpu" je pozajmljeno 540 miliona dinara, Radničkom pet miliona, a "Novostima" 50 miliona.

"Kontiki" je od BPŠ na zajam dobio 186 miliona dinara, "Simpo" 540, VK Radnički pet miliona...

- Vrlo je izvesno da je šema izvlačenja para iz škole bila ista, da su u tim aktivnostima učestvovala ista lica i da je naplata ogromnih dugova od "Simpa", "Kontikija" i VK Radničkog krajnje neizvesna, posebno u pogledu "Kontikija", nad kojim je u međuvremenu otvoren namerni stečaj - navodi se u izveštaju budžetske inspekcije od 8. juna 2015.

Odmah po dolasku na čelo BPŠ, Đurović je pokušao da naplati pozajmice koje je napravio prethodni direktor i podneo krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv Samardžića, N. N. izvršilaca i Bora Milačića, koji je bio u upravi "Simpa" i povezano lice u vlasništvu "Kontikija". Po ovoj prijavi do danas nema rezultata. On se izborio i da se na zemljište na kojem je "Simpo" imao pravo trajnog korišćenja stavi zalog i tako obezbedi neka vrsta naplate. Protiv VK Radničkog je dobio spor po kojem školi mora da se vrati novac, ali presuda ne može da se uruči jer se vraća s oznakom da je primalac nepoznat. S druge strane, s "Novostima" su pregovori o vraćanju uspešno pokrenuti.

PROTERAO KORUPCIJU

Iako je otpustio čak više od 40 nekvalitetnih profesora i zaposlenih, škola za vreme njegovog mandata nije izgubila nijedan spor. Ni to, međutim, nije bilo dovoljno da se pravo i zakonitost u tim otkazima prepoznaju. Dakle, oni koje je otpustio urotili su se protiv njega jer se protiv Đurovića vodi besomučna kampanja koja se prepoznaje i sa najvišeg vrha prosvete iako Đurović napominje da nema ni reči o ličnom sukobu, bar ne s njegove strane.

- Ne želim da govorim o pitanju da je reč o sukobu dve ličnosti niti dva autoriteta. Moje gledanje na ovu situaciju jeste potpuno jasna slika razvoja škole u svim segmentima i na tome sam sa svojim timom i studentima radio. Dokazi o tome su neoborivi i neporecivi, za razliku od drugih interesa koji su verovatno lični i privatni i iza kojih stoji dimna zavesa o tobože nekom kriminalu Đurovića - kaže on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vukašin

17.08.2018 19:26

Nna Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu predaju profesori sa osporenim doktoratima.