Soroš stoji iza afere "Skripalj"?!

Autor:

Svet

10.10.2018

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanac Eliot Higins, osnivač portala Bellingcat, koji je nedavno izazvao novi zaokret kada je u pitanju afera "Skripalj", tvrdeći da su vojnici ruske obaveštajne službe GRU krivi za pokušaj ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, u stvari je čovek američkog magnata Džordža Soroša.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Soroš

Naime, ispostavilo se da upravo kontroverzni milijarder poznat po finansiranju državnih prevrata širom sveta upumpava ogroman novac za rad Bellingcata, sajta čiji osnivač Higins tvrdi da je "kuća internet istraživanja". Upravo je taj medij prvi objavio navodne prave identitete dvojice ruskih državljana Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, koje je zvanični London optužio da su 4. marta u britanskom gradiću Solsberiju upotrebili zabranjeni nervni agens novičok na Sergeju i Juliji.

Najpre je, podsetimo, obelodanjeno da je Boširov u stvari ruski pukovnik Anatolij Čepiga, kog je navodno pre nekoliko godina lično odlikovao ruski predsednik Vladimir Putin. Međutim, ispostavilo se da je Bellingcat tada objavio i niz fotografija Čepige, na osnovu kojih se već na prvi pogled moglo zaključiti da nije Boširov - muškarac snimljen kako u martu sa još jednim čovekom (Aleksandar Petrov, prim. aut.) šetka ulicama Solsberija, nedugo pre trovanja Skripaljevih. Nakon svega toga, u utorak je Bellingcat objavio i navodni pravi identitet Petrova, tvrdeći da je on u stvari Aleksandar Miškin, vojnik GRU.

Higins: Lagao bih kada bih rekao da me nije strah. Ali, ako se ispred mene zaustavi crni kombi i iz njega izlete Rusi, neću moći bogzna šta da učinim

Sva ta "otkrića" pomenutog sajta britanski mediji su dočekali s oduševljenjem, ne dovodeći u pitanje autentičnost informacija, fotografija i dokumenata objavljenih na njemu. A sporna je upravo činjenica da Bellingcat prikuplja podatke sa svih mogućih strana i izvora, te se teško može govoriti o pravom, objektivnom i proverenom istraživanju.

Inače, Higins je do 2014. bio običan bloger, koji je pisao o ratu u Siriji, da bi te godine najavio pokretanje veb-stranice Bellingcat. Ime je uzeo iz poznate basne o miševima koji su odlučili da rizikuju i stave mački zvonce oko vrata ("put bell on the cat") kako bi uvek čuli gde se ona nalazi i tako bili sigurni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Međutim, da bi se došlo do takve sigurnosti, potrebna je velika odvažnost. A Higinsu se odvažnost isplatila jer su mu sredstva za rad stigla veoma brzo, i to od Google Digital News Initiative i fondacije Otvoreno društvo - navodi hrvatski Jutarnji list, što je potvrđeno i na sajtu Bellingcata - da je Soroševa fondacija jedan od glavnih finansijera rada istraživačkog portala.

Bellingcat navodno razotkrio prave identitete dvojice ruskih državljana koje London optužuje za napad na Skripaljeve

Inače, Higins se sam oglasio u medijima nakon što je njegova stranica "otkrićima" o radu ruskih obaveštajaca izazvala bes u Moskvi, kako tvrde britanski mediji. Istakao je da strahuje za život, ali i da je spreman da se bori sa Putinovim gnevom.

- Lagao bih kada bih rekao da me nije strah. Ali, ako se ispred mene zaustavi crni kombi i iz njega izlete Rusi, neću moći bogzna šta da učinim. Zato se ne brinem previše - rekao je on.

I ovo je Higins prvi stavljao Rusiji na dušu
- sajt Bellingcat je prvi izvor koji je otvoreno povezao rusku jedinicu - 53. protivraketnu brigadu s rušenjem malezijskog putničkog aviona iznad Ukrajine 2014, iako je Moskva pribavila dokaze da je projektil za obaranje letelice došao s ukrajinske strane
- Higins je i tada tvrdio da su u obaranju aviona na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura učestvovali agenti ruskog GRU
- Bellingcat navodi da im brojni bivši ruski vojnici šalju informacije
- taj portal je prvi objavio i da su snage sirijskog predsednika Bašara el Asada 2013. u Siriji koristile kasetne bombe i zabranjeno hemijsko oružje protiv civila u sopstvenoj zemlji
- optužio je Asada i za pokolj hemijskim oružjem u aprilu ove godine, što je umalo izazvalo rat Amerike i Rusije (Asadovog saveznika) na sirijskom tlu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading