MERKELOVA BOJKOTUJE ERDOGANA: Kancelarka iskulirala večeru sa turskim predsednikom

Autor: informer.rs, Republika

Svet

26.09.2018

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički vrh Nemačke, uključujući kancelarku Angelu Merkel i šefa diplomatije Hajka Masa, odbio je poziv na svečanu večeru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji bi trebalo da boravi u Berlinu od četvrtka do subote. Vodeći političari tako će bojkotovati banket koji u petak organizuje predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, što analitičari smatraju svojevrsnom političkom porukom Ankari.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Svečanoj večeri u zamku Belvi, osim Merkelove i Masa, trebalo je da prisustvuju i predstavnici vladajućih i opozicionih partija, biznismeni, radnici u kulturi i predstavnici medija. Međutim, Merkelova, Mas i većina predstavnika političkih partija rešili su da bojkotuju banket.

Iz kancelarkinog kabineta saopšteno je da njeno prisustvo nije obavezno, budući da će imati dva zvanična razgovora sa Erdoganom tokom njegove posete.

- Merkelova ne prisustvuje svim banketima koje organizuje predsednik Nemačke. Na primer, propustila je večeru u čast kineskog predsednika Si Đinpinga - naveli su iz kabineta Merkelove.

Kako je dodato, banketu će prisustvovati predstavnik nemačke vlade, ali još nije odlučeno ko će to biti.

S druge strane, nemačko ministarstvo spoljnih poslova opravdalo je Masa time što se on nalazi na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, te neće biti u zemlji.

Međutim, analitičari misle da i Merkelova i Mas zapravo bojkotuju Erdogana, budući da su odnosi Nemačke i Turske narušeni više od dve godine. Njihova odluka je, kako se smatra, zapravo politička.

- Kancelarka Merkel bila je jedan od najvećih Erdoganovih kritičara nakon neuspelog puča 2016. Ona je kritikovala hapšenje hiljada ljudi i najavu za ponovno uvođenje smrtne kazne. Od tada su odnosi dve zemlje počeli da idu nizbrdo. Zvanični Berlin je kasnije zabranio Erdoganu da u Nemačkoj vodi kampanju o promeni ustava, koji mu daje neograničenu vlast. Odnosi su se dodatno pogoršali ove godine, kad je turski predsednik optužio Nemačku da pruža utočište mnogima koje zvanična Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspelog puča - navodi nemačka štampa.

Stoga se smatra da Merkelova, kao i Mas, ne žele da ukažu čast Erdoganu i večeraju s njim. Njih dvoje, kako ocenjuju nemački listovi, odbili su poziv na banket iz istog razloga, kao i ostali lideri političkih partija - "zato što ne žele da ukažu poštovanje diktatoru".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading