ON JE PUTINOV "HRVATSKI NOVČANIK": Moćni čovek iz susedstva gradio Putinovu palatu na Crnom moru (VIDEO)

Autor:

Svet

10.05.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Publikacija "Sobesednik" tvrdila je 2019. da je Filipović vanbračni suprug zamenice gradonačelnika Moskve, Anastasije Rakove.

ON JE PUTINOV "HRVATSKI NOVČANIK": Moćni čovek iz susedstva gradio Putinovu palatu na Crnom moru (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/Youtube/Isajder news

Ruski istraživački novinari sa medijske platforme "Proekt" objavili su film u kojem problematizuju izgradnju i uređenje Putinove palate u crnomorskom gradu Gelendžiku.

"Proekt" navodi da je velelepnu palatu gradila firma "Velestroj", čiji je vlasnik Hrvat, Krešimir Filipović, a u filmu ga nazivaju "Putinovim hrvatskim novčanikom"

Još ranije su mediji objavili da je "Velestroj" povezan s Putinovom palatom, i to kao zakupac određenih prostora, ali dosad nije bilo poznato da je on navodno glavni izvođač radova.

Filipović je u Hrvatskoj poznat kao jedan od vlasnika hotelske grupacije "Jadranka Grupa" koja posluje na Kvarneru te ostrvima Lošinju i Cresu. Pisalo se i o tome da je pokušao preuzeti udele u "Fortenovi".

"Proekt" je došao u posed radne dokumentacije u kojoj se nalazi ime "Velestroja" koji se navodi kao generalni izvođač radova, odnosno generalni projektant. Anonimni sagovornik rekao je novinarskoj ekipi "Proekta" da je Filipovićeva firma bila glavni izvođač "Kompleksa", što je kodno ime za ovaj ogromni građevinski projekat.

Ko je vlasnik "Velestroja", ne navodi se u ruskom Jedinstvenom državnom registru pravnih osoba. No, pre dve godine 85 posto vlasništva imao je Hrvat, Krešimir Filipović, navodi "Proekt". 

Mediji su ga ranije zvali "Putinov hrvatski novčanik", a međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara je ranije pisao kako je "Velestroj" navodno oprao milione dolara primljenih od državnog "Transnjefta".

Publikacija "Sobesednik" tvrdila je 2019. da je Filipović vanbračni suprug zamenice gradonačelnika Moskve, Anastasije Rakove, i da prisustvuje sastancima s mnogim visokim zvaničnicima. Putin mu je 2017. uručio počasnu povelju u znak zahvalnosti za njegov rad. Kompanija hrvatskog državljanina nije jedina koju proziva "Proekt", popisujući sve zapadne kompanije koje su učestvovale u izgradnji palate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading