KAKAV UDARAC ZA RUSE! Ukrajinci pogodili cilj na 1.500 kilometara od granice, Moskva može ostati uskoro bez energenata (VIDEO)

Autor:

Svet

09.05.2024

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gazprom Naftekim Salavat je jedan od najvećih kompleksa za preradu nafte i petrohemiju u Rusiji.

KAKAV UDARAC ZA RUSE! Ukrajinci pogodili cilj na 1.500 kilometara od granice, Moskva može ostati uskoro bez energenata (VIDEO)

Foto: X/Nacho Montes de Oca/Printscreen

Dron velikog dometa kojim upravlja ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pogodio je danas rafineriju nafte Gasprom Naftekim Salavat u ruskoj republici Baškiriji, 1.500 kilometara od granice, rekao je izvor iz SBU za Kijev independent.

On je dodao da je u napadu dronom naneta šteta delu rafinerije.

- SBU je još jednom dokazala da ima moćna tehnološka rešenja koja pomažu u nanošenju bolnih udara neprijatelju. To znači da ruske rafinerije i skladišta nafte koja rade za vojsku ne mogu da se osećaju bezbedno čak ni duboko u Rusiji - ocenio je izvor.

Ukrajinske snage prethodno nisu gađale Baškiriju, a u aprilu su ukrajinski dronovi pogodili proizvodne pogone u ruskoj Republici Tatarstan, 1.300 kilometara udaljenoj od granice dve zemlje.

Ukrajinski napad velikih razmera na rusku energetsku infrastrukturu 20. aprila navodno je izazvao požar na rezervoaru za skladištenje goriva u Smolenskoj oblasti.

Udari na ruske energetske ciljeve izazvali su kritike američkih zvaničnika, koji su jasno stavili do znanja da Vašington ne podržava napade Ukrajine na rafinerije nafte, navodeći strah da bi to moglo ugroziti globalno energetsko tržište.

Kao odgovor, predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, je rekao da Kijev ima pravo da koristi sopstveno oružje uz uzvratne udare na ruske rafinerije nafte.

Gazprom Naftekim Salavat je jedan od najvećih kompleksa za preradu nafte i petrohemiju u Rusiji. 

Specijalizovana je za proizvodnju benzina, dizel goriva i drugih vrsta naftnih derivata, navodi Kijev independent.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading