LOŠA IDEJA: Iran otkrio tajne planove Izraela za napad na nuklearna postrojenja!

Autor:

Svet

19.04.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran oborio tri drona, a eksplozije na vojnim lokacijama u Siriji

LOŠA IDEJA: Iran otkrio tajne planove Izraela za napad na nuklearna postrojenja!

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, shutterstock, Tanjug/AP Photo


Iran je saopštio da je oborio tri drona koji su bili lansirani na njegovu teritoriju, dok su novinski izveštaji potvrdili da je došlo do eksplozija na nekim vojnim lokacijama u Siriji. Ovo je najverovatnije odgovor Izraela na nedavni napad Teherana. Međutim, IAEA je potvrdila da su iranska nuklearna postrojenja netaknuta, uprkos tvrdnjama Irana da su oboreni dronovi u blizini ključnih nuklearnih objekata u provinciji Isfahan.



Suprotstavljeni izveštaji i zaoštravanje retorike

Sjedinjene Države su govorile da je došlo do izraelskog raketnog napada, dok je Iran tvrdio da su oborene samo male letelice, a ne rakete. Izraelski mediji su navodili da je Izrael stajao iza napada, koristeći rakete. Ovo je došlo nakon prethodnog iranskog napada, koji je bio odgovor na navodno izraelsko bombardovanje iranskog konzulata u Siriji.

Mogući odgovor i izraelski napadi na iranska nuklearna postrojenja

Кorpus islamske revolucionarne garde (IRGC) je najavio da će odgovoriti istom merom ako Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja. Brigadni general Ahmad Hagtalab je čak sugerisao mogućnost preispitivanja težnje za nuklearnim oružjem, ukoliko iranska nuklearna postrojenja budu meta.


Teškoće u izvođenju izraelskih napada

Izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja bio bi izuzetno težak, s obzirom na iransku protivvazdušnu odbranu i mogućnost da su neka postrojenja zakopana duboko u planinama. Taktička vojna razmatranja ukazuju na to da bi Izrael najverovatnije morao samostalno da izvede takav napad, s obzirom na nedostatak američke vojne podrške.

Nuklearni program Irana i izraelske pretnje

Izrael tvrdi da svet mora učiniti sve da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da ne želi da napravi nuklearnu bombu. Međutim, Iran je pojačao svoju nuklearnu aktivnost od 2018. nakon američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma iz 2015. IAEA je navela da Iran ima materijale potrebne za nekoliko bombi, ali da, na osnovu inspekcija, nije počeo da je pravi bombom.

Potencijalni izazovi i posledice izraelskih napada

Izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja bio bi de fakto objava rata, sa ozbiljnim, nepredvidivim posledicama. Ovo bi predstavljalo potpuni vojni napad na jedan od najvrednijih iranskih državnih objekata, što bi moglo dovesti do još jačeg vojnog odgovora Irana i podstaklo proiranske grupe u regionu na akcije protiv Izraela. Takođe bi testiralo granice podrške zapadnih saveznika Izraelu i moglo izazvati šire vojne sukobe u regionu.

U svetlu ovih događaja, jasno je da situacija između Irana i Izraela postaje sve napetija, sa potencijalom za ozbiljne posledice za ceo region.

(BLIC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Vidim

20.04.2024 01:56

Zasijace pustinja od Izraela do irana i nazad..... Bliži se....