EKSKLUZIVNO: SAD poslale ratni brod Bataan i 2.500 marinaca u Mediteran da zaštite Izrael od Irana!

Autor:

Svet

14.04.2024

00:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države su poslale ratni brod Bataan, kao i dva pomoćna broda sa 2.500 marinaca na brodu, u Istočni Mediteran nakon što je Iran izveo napad dronovima na Izrael.

EKSKLUZIVNO: SAD poslale ratni brod Bataan i 2.500 marinaca u Mediteran da zaštite Izrael od Irana!

Foto: www.profimedia.rs

Kongresni izvori iz SAD-a navode da amfibijski ratni brod Bataan predvodi pomorski zadatak SAD-a u Istočnom Mediteranu. Bataan ima podršku u vidu dva pomoćna broda i zajedno imaju oko 2.500 marinaca na brodu. SAD takođe ima nekoliko vođenih raketnih razarača, uključujući i Carney, u tom području. Američke baze u Iraku su stavljene u punu pripravnost i takođe će pokušati da obore rakete i dronove usmerene ka Izraelu. Pored toga, SAD ima dva razarača i krstaricu u Crvenom moru koji su potpuno naoružani protivraketnim oružjem i i njima je naređeno da obore bilo kakve rakete ili dronove usmerene ka Izraelu.

Iran je lansirao dronove u subotu posle podne po istočnom standardnom vremenu, a očekuje se da će trebati sati da stignu do svoje mete. Predsednik Bajden se u subotu posle podne hitno vratio iz Delavera na hitan sastanak nacionalne bezbednosti povodom ovog pitanja. Izrael ima sistem "gvozdene kupole" koji može oboriti neprijateljske rakete, mada nije jasno da li će biti u mogućnosti da se odbrani od pune snage napada Irana. Duzine dronova su primećene kako lete iz Irana preko susedne iračke provincije Sulajmanija, prema tri bezbednosna izvora.

Iranove Pretnje i IDF-ova Reakcija

Islamska Revolucionarna Garda Irana saopštila je putem državnih medija da je "izvela obimne udare dronovima protiv ciljeva u okupiranim teritorijama." Iranski mediji su izvestili da je lansiran i drugi talas dronova, mada detalji o njihovoj trenutnoj lokaciji još uvek nisu poznati. Portparol IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da će dronovima biti potrebno nekoliko sati da stignu u Izrael, dodajući da će biti oglasene sirene u ugroženim oblastima. IDF je objavio: "Protivvazdušna odbrana je u visokom stepenu pripravnosti istovremeno sa avionima Ratnog vazduhoplovstva i brodovima Ratne mornarice koji su na zadatku zaštite vazdušnog prostora zemlje. IDF nadgleda sve mete. Molimo javnost da se pridržava i prati instrukcije Komande za domaći front i zvanične obaveštenja IDF-a u vezi sa ovim pitanjem."

Iranove Pretnje Izraelu i Reakcija SAD-a

Iran je pretio da će uzvratiti Izraelu zbog napada u Siriji, za koji Teheran tvrdi da je izraelski vazdušni udar na iransku diplomatsku zgradu u Damasku. Vrhovni vođa Irana, Ali Hamenei, zakleo se na osvetu nakon napada u Damasku, za koji Tel Aviv još uvek nije preuzeo odgovornost. Napad 1. aprila uništio je konzulat Irana u gradu i ubio sedam pripadnika Revolucionarne Garde, uključujući dva generala. Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei, upozorio je sredinom nedelje da "Izrael mora biti kažnjen i biće kažnjen", danima nakon što je jedan od njegovih savetnika rekao da izraelske ambasade "više nisu sigurne".

(Dejli Mejl)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading