OTKRIVENA PEĆINA U KENIJI S NAJSMRTONOSNIJIM VIRUSIMA NA SVETU: Šta se krije u njenim dubinama?

Autor:

Svet

19.04.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasna pećina Kitum u Keniji

OTKRIVENA PEĆINA U KENIJI S NAJSMRTONOSNIJIM VIRUSIMA NA SVETU: Šta se krije u njenim dubinama?

Foto: Printscreen/Youtube/Dr Ben Miles


Pećina Kitum u Keniji je dom nekim od najsmrtonosnijih patogena poznatih čovečanstvu. Ova pećina, smeštena u ugaslom vulkanu u srcu Nacionalnog parka Mount Elgon, posetište je i za slonove, bivole, antilope, leoparde i hijene, koji posećuju pećinu kako bi se okupali u njenoj slanoj vodi i grebali zidove u potrazi za solju.

Ono što je nekada izgledalo kao tragovi iskopavanja od strane drevnih egipatskih radnika, kasnije se ispostavilo kao tragovi slonova koji su neprestano proširivali i produbljivali pećinu.

Foto: Printscreen/Youtube/Dr Ben Miles

 

 


Smrtonosni virusi

Godine 1980, francuski inženjer iz obližnje fabrike šećera je posetio pećinu Kitum i zarazio se smrtonosnim virusom Marburg. Njegovo telo se brzo raspalo od virusne hemoragijske groznice, a sedam godina kasnije, ista sudbina zadesila je i danskog školarca koji je posetio pećinu. Naučnici su kasnije otkrili da je pećina Kitum postala inkubator za bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.

Uloga egipatskih šišmiša

Nakon ovih tragedija, Američki institut za medicinska istraživanja infektivnih bolesti je sproveo ekspediciju u pećinu Kitum, ali su se borili da identifikuju vrstu odgovornu za širenje smrtonosnih patogena na ljude. Međutim, kasnije je otkriveno da je virus Marburg pronađen u jetri, slezini i plućnom tkivu trudne egipatske šišmišice koja je uhvaćena u pećini.

Globalna pretnja

Marburg virus je opisan kao sledeća velika pandemijska pretnja, sa mogućnošću prenošenja sa šišmiša na ljude i između ljudi putem kontakta sa telesnim tečnostima. Zbog toga su timovi Svetske zdravstvene organizacije raspoređeni širom Afrike kako bi zaustavili potencijalne epidemije. Lekari u SAD-u takođe su upozoreni da budu na oprezu za uvozne slučajeve, što izaziva strahovanja da se virus može neprimećeno širiti.

Simptomi i lečenje

Marburg virus može inkubirati u ljudima od dva do 21 dan pre pojave simptoma, koji u početku liče na simptome drugih tropskih bolesti poput ebole i malarije. U kasnijim fazama, izaziva krvarenje iz više otvora u telu. Trenutno ne postoji vakcina niti odobreni tretmani za ovaj virus, pa lekari moraju oslanjati na lekove za ublažavanje simptoma i tečnosti za hidrataciju pacijenata.

(Dejli mejl)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading