UBIJENO 29 POBUNJENIKA: Hteli da vrate komunizam, a onda su se pojavile bezbednosne snage

Autor:

Svet

16.04.2024

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednje vreme sve je više ovakvih slučajeva u zemlji

UBIJENO 29 POBUNJENIKA: Hteli da vrate komunizam, a onda su se pojavile bezbednosne snage

Foto: Printscreen/Asia wire

Indijske bezbezdosne snage ubile su danas u pucnjavi 29 pobunjenika koji se bore za komunističko političko uređenje po ugledu na bivšeg lidera Kine Mao Ce Tunga.

Indijska policija je saopštila da je dobila dojavu o prisustvu maoista u okrugu Kanger u saveznoj državi Čatisgar, zbog čega je pokrenula raciju koja je dovela do pucnjave u kojoj je ubijeno 29 pobunjenika i ranjeno tri pripadnika bezbednosnih snaga.

Sukobi sa indijskim maoistima, koji vode gerilsku borbu protiv države, dešavaju se više decenija u centralnoj u istočnoj Indiji. Ovi pobunjenici tvrde da se bore da bi siromašnim farmerima i radnicima dali kontrolu nad zemljom i minelarima koje trenutno eksploatišu velike rudarske kompanije, prenosi Asošijeted pres.

Amit Šah, ministar Čatisgara i pripadnik vladajuće Indijske narodne partije (BJP), izjavio je da će, ukoliko glasači daju treći mandat premijera Narendre Modija, "eliminisati pobunu u roku od tri godine".

Parlamentarni izbori u Indiji biće održani od 19. aprila do 1. juna u sedam faza, a na njima će moći da glasa 968 miliona ljudi.

U okrugu Kanker će se glasati u drugoj fazi 26. aprila, a u susednom Bastaru, uporištu maoista, glasaće se 19. aprila.

Glavni rivali na izborima su sadašnji premijer Modi, koji pokušava da osvoji svoj treći mandat unutar koalicije Nacionalnog demokratskog saveza koju predvodi njegova partija BJP i kandidat Rahul Gandi ispred opozicione koalicije INDIA.

Ankete predviđaju još jednu pobedu Modija, navodi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading