FORENZIČAR BIO POD PRITISKOM FSB: Procurio izveštaj o uzroku smrti Alekseja Navaljnog, evo šta je dovelo do fatalnog ishoda

Autor:

Svet

11.04.2024

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske vlasti su produžile rok za preliminarnu istragu o još neobjašnjenoj smrti zatvorenog ruskog opozicionog lidera.

FORENZIČAR BIO POD PRITISKOM FSB: Procurio izveštaj o uzroku smrti Alekseja Navaljnog, evo šta je dovelo do fatalnog ishoda

Foto: Tanjug/AP/STR

Navaljni u zatvoru

Aleksej Navaljni bio je čvrsto vezan za ruke i noge četiri do pet sati pre nego što je proglašen mrtvim, navodi se u novom izveštaju.

Ruska organizacija za ljudska prava tvrdi da je forenzičar koji je pregledao beživotno telo 47-godišnjeg opozicionog lidera bio pod pritiskom tajnih službi da sakrije svoje oktriće.

Prvi ruski izveštaji kažu da je Navaljni umro od odvojenog krvnog ugruška u paklenom arktičkom zatvoru, nazvanom Polarni vuk. Reanimacija je trajala čitavih pola sata, međutim, uprkos naporima lekara, opozicionar je preminuo. Uslovi u zatvoru bili su teški, sumnja se da su dodatno uticali na njegovo zdravstvno stanje.

- Forenzički veštak je bio pod pritiskom da sakrije otkriće krvnih ugrušaka u mišićima lista i rukama - navodi se u novom izveštaju.

To je ukazivalo na formiranje krvnih ugrušaka kao rezultat poremećaja normalne cirkulacije krvi.

Izvor je rekao da je forenzičar veruje da je četiri do pet sati pre početka biološke smrti Navaljni bio čvrsto vezan za ruke i noge.

- Njegovi udovi su bili čvrsto vezani samo tako da je krv stagnirala i u njoj su se formirali krvni ugrušci koji su potom začepili plućnu arteriju i krvne sudove mozga - navodi se u saopštenju organizacije na čijem je čelu Vladimir Osečkin.

Nisu ponuđeni nikakvi dokazi za tvrdnje o direktnom fizičkom zlostavljanju, ali zapadni lideri i druge ruske opozicione ličnosti već su naveli da je Navaljni ubijen po naređenju Vladimira Putina.

Forenzičar i istražitelji Istražnog komiteta su "pod jakim pritiskom Federalne službe bezbednosti (FSB) kako bi ometali istragu".

Rečeno im je da "prikriju okolnosti izvršenja posebno teškog zločina protiv Alekseja Navaljnog, mučenja i narudžbenog ubistva“.

Poznato je da su ruske vlasti produžile rok za preliminarnu istragu o još neobjašnjenoj smrti zatvorenog ruskog opozicionog lidera.

Novi datum je 20. april, kaže Ivan Ždanov, direktor Navaljnove Fondacije za borbu protiv korupcije.

- To znači da još uvek nema zvaničnih informacija iz vlade o uzroku smrti - rekao je on.

Navaljni je iznenada preminuo 16. februara u udaljenoj arktičkoj zatvorskoj koloniji, gde je služio 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam koji se smatra politički motivisanim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading