DRAMA U EVROPI: Članica NATO podigla borbene avione zbog aktivnosti Rusije

Autor:

Svet

11.04.2024

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije prvi put da je Poljska podiže avijaciju u vazduh zbog navodnih "ruskih aktivnosti".

DRAMA U EVROPI: Članica NATO podigla borbene avione zbog aktivnosti Rusije

Foto: commons.wikimedia.org/pixabay.com

Operativna komanda vazduhoplovnih snaga Poljske saopštila je da je poljska avijacija podignuta u vazduh zbog intenzivnih aktivnosti Rusije. Nešto kasnije komanda je prenela da su poljske letelice vraćene na aerodrome.

- Poljski i saveznički avioni lete poljskim vazdušnim prostorom, što može biti povezano sa povećanim nivoom buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje - navodi se u saopštenju komande na društvenim mrežama.

Kako je precizirano, tokom noći je registrovana "intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije, povezana sa raketnim napadima na ukrajinske objekte".

S tim u vezi, komanda je dodala da su pokrenute sve procedure u cilju osiguravanja bezbednosti poljskog vazdušnog prostora, kao i da se situacija prati.

Kasnije je saopšteno da su "završene akcije vojne avijacije u poljskom vazdušnom prostoru usled smanjenja nivoa pretnje od raketnih napada ruske avijacije".

Inače, nije prvi put da je Poljska podiže avijaciju u vazduh zbog navodnih "ruskih aktivnosti".

Ruska strana je više puta saopštavala da se svi letovi ruskih aviona izvode strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Podsetimo, Poljska je bila prinuđena da podigne borbene avione kako bi zaštitila sopstveni vazdušni prostor tokom napada dronovima i raketama koji je Rusija izvela na Ukrajinu 24. marta.

Tada je ruska krstareća raketa ušla u vazdušni prostor Poljske i tu bila 39 sekundi, nakon čega se uputila nazad u Ukrajinu. Varšava je zatražila objašnjenje od Moskve.

Andržej Šejna, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, izjavio je lokalnim medijima da NATO navodno razmatra opciju obaranja ruskih raketa ukoliko "zalutaju" suviše blizu granica Alijanse.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading