ŠOKANTAN IZVEŠTAJ SVETSKI POZNATOG ONKOLOGA: Dijagnoza Kejt Midlton...

Autor:

Svet

29.03.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Džalal Bejg, onkolog, ističe da rak u ranoj fazi, koji se javlja kod osoba mlađih od 50 godina, postaje sve češća pojava.

ŠOKANTAN IZVEŠTAJ SVETSKI POZNATOG ONKOLOGA: Dijagnoza Kejt Midlton...

Foto: Foot: Profimedia, Shutterstock

Kada je vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton, objavila da boluje od raka, javnost je bila zatečena. Ovaj slučaj je samo jedan od mnogih koji ukazuju na zabrinjavajući trend sve većeg broja obolelih od raka među mlađom populacijom.

Dr Džalal Bejg, onkolog, ističe da rak u ranoj fazi, koji se javlja kod osoba mlađih od 50 godina, postaje sve češća pojava. On navodi da je ovaj trend deo globalnog porasta broja novodijagnostikovanih pacijenata obolelih od raka, demantujući mit da je rak isključivo bolest starijih ljudi.

Uticaj životnog stila na pojavu raka

Nedavne studije su pokazale da je globalna incidencija raka u početnoj fazi povećana za 79,1%, dok je smrtnost od raka u ranoj fazi porasla za 27,7% u periodu od 1990. do 2019. godine. Dr Bejg ističe da faktori kao što su ishrana, fizička neaktivnost, gojaznost, pušenje i konzumiranje alkohola igraju značajnu ulogu u povećanju rizika od raka među mlađom populacijom.

Republika

Foto: shutterstock

 

 


Genetski faktori i uloga okoline

Iako su genetski faktori značajni, istraživanja pokazuju da životna sredina i način života imaju veći uticaj na pojavu raka kod mlađih osoba. Ovo povećanje broja obolelih od raka gastrointestinalnog trakta nosi implikacije i rizike povezane sa godinom rođenja osobe, što ukazuje na kompleksnost faktora koji doprinose ovoj bolesti.

Neizvesnost u uzrocima pojave raka kod mlađih osoba

Iako postoji jasna veza između načina života i pojave raka, dr Suneel Kamath ističe da i dalje postoji neizvesnost u uzrocima ove zabrinjavajuće pojave. Nedostatak jasnih odgovora pokreće potrebu za daljim istraživanjima kako bi se identifikovali faktori koji doprinose povećanju broja obolelih od raka među mlađom populacijom.

Foto: https://www.profimedia.rs/

 

 


Izazovi lečenja raka kod mlađih pacijenata

Lečenje raka kod mlađih osoba nosi specifične izazove, poput mogućih kardiovaskularnih problema, uticaja na plodnost, kao i dugoročnih efekata hemoterapije na kognitivne funkcije. Ovi faktori zahtevaju posebnu pažnju prilikom pružanja medicinske nege mlađim pacijentima.

Zaključak dr Bejga je da je otkriće vojvotkinje od Kembridža da boluje od raka podstrek za snažnija istraživanja u oblasti lečenja ove teške bolesti. Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva koji ukazuju na hitnost pristupa problemu sve većeg broja obolelih od raka među mlađom populacijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading