"POBITI IH SVE" Kako su ruski zvaničnici reagovali na scene mučenja terorista osumnjičenih za napad u Moskvi (VIDEO)

Autor:

Svet

26.03.2024

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski aktivisti za ljudska prava osudili su nasilje snaga bezbednosti.

"POBITI IH SVE" Kako su ruski zvaničnici reagovali na scene mučenja terorista osumnjičenih za napad u Moskvi (VIDEO)

Foto: Printscreen

U noći 25. marta, Basmanski sud uhapsio je četvoricu optuženih u slučaju terorističkog napada na "Krokus siti hol". Dalerdžon Mirzoev, Saidakrami Račabalizoda, Muhamedsobir Fajzov i Šamsidin Fariduni pritvoreni su na dva meseca, do 22. maja, uz mogućnost produženja preventivne mere.

Optuženi su da su izvršili teroristički napad koji je rezultirao smrću kao deo organizovane grupe. Odluka je doneta iza zatvorenih vrata na zahtev istrage.

Fotografije i video snimci sa suda pokazuju da su optuženi bili teško pretučeni: Mirzojev je imao komade torbe oko vrata, Račabalizoda je imao zavijeno uvo, čiji su deo snage bezbednosti odsekle prilikom hapšenja i pokušale da mu stave u usta, Fajzov je odveden na sud na kolicima. Na Telegram kanalima su se pojavile informacije da mu je prilikom hapšenja izvađeno oko - na sastanku je sedeo zatvorenih očiju i nije reagovao na ono što se dešava. Osim toga, drugog dana nakon terorističkog napada na Z-kanalima se pojavila fotografija jednog od privedenih, na kojoj leži na podu sa spuštenim pantalonama, sa žicama sa obližnjeg uređaja, koji koriste snage bezbednosti, za mučenje elektrošokovima.

Pres sekretar ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, odbio je da odgovori na pitanje CNN o tragovima torture među pritvorenicima.

- Ostavljam ovo pitanje bez odgovora - rekao je.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, pohvalio je snage bezbednosti koje su učestvovale u pritvaranju optuženih i pozvao na ubistvo kako zarobljenih, tako i svih umešanih u teroristički napad:

- Svi. Ko je platio, ko je saosećao, ko pomogao. Pobiti ih sve.

Predsednik Državne dume, Vjačeslav Volodin, rekao je da pravosudni organi rade svoj posao.

- Degenerici koji su izvršili ovaj monstruozni teroristički napad moraju biti uništeni - napisao je Volodin.

Ruski premijer, Mihail Mišustin, rekao je da odgovorni za napad "ne zaslužuju milost".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uručilo nagrade ruskim vojnim licima koja su se "istakla u hapšenju terorista koji su učestvovali u napadu na Krokus siti hol". Sudeći prema snimku Ministarstva, na dodeli nagrada učestvovalo je najmanje četvoro ljudi. Vojska je odlikovana medaljama "Za hrabrost" i medaljama "Za vojno odlikovanje".

Istovremeno, ruski aktivisti za ljudska prava osudili su nasilje snaga bezbednosti. Organizacija za ljudska prava "Tim protiv torture" objavila je saopštenje u kojem se navodi da "varvarstvo ne bi trebalo da bude odgovor na varvarstvo".

Još devet organizacija za ljudska prava, uključujući Fondaciju za javnu presudu i Projekat OVD-Info, takođe je objavilo apel u kojem su nepoštivanje zabrane torture nazvali "scenarijem za totalno uništenje organa za sprovođenje zakona i njihovu transformaciju u kazneni paravojni odred".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading