"TERORISTI RAZUMEJU SAMO UZVRATNI TEROR" Rusija razmatra vraćanje smrtne kazne nakon napada u Moskvi (VIDEO)

Autor:

Svet

26.03.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moratorijum na smrtnu kaznu uveden je u Rusiji 1997. godine.

"TERORISTI RAZUMEJU SAMO UZVRATNI TEROR" Rusija razmatra vraćanje smrtne kazne nakon napada u Moskvi (VIDEO)

Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov,Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency via AP, Profimedia

U Ustavnom sudu Ruske Federacije ne komentarišu pitanje ukidanja moratorijuma na smrtnu kaznu, jer "u današnjoj situaciji" može postati predmet razmatranja.

- Ustavni sud se uzdržava od komentara, jer u kontekstu rasprave o ovom problemu u današnjoj situaciji, to pitanje može postati predmet razmatranja Ustavnog suda Ruske Federacije - rečeno je Interfaksu u pres-službi suda.

Ruski zvaničnici počeli su da govore o vraćanju smrtne kazne nakon terorističkog napada na "Krokus siti hol", 22. marta, u kojem je ubijeno najmanje 139 ljudi.

Jedan od prvih bio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, koji je rekao da "teroristi razumeju samo uzvratni teror".

Stranka Pravedna Rusija predložila je održavanje referenduma o vraćanju smrtne kazne.

Predsednik Državne dume, Vjačeslav Volodin, rekao je da nema potrebe za referendumom.

- Koliko znam, u našem Ustavu i u Krivičnom zakoniku niko nije ukinuo smrtnu kaznu. Postoji odluka Ustavnog suda koja je odložila donošenje takve presude, tako da nema potrebe za referendumom. U ovom slučaju je dovoljna odluka Ustavnog suda - rekao je on.

Volodin je takođe najavio stvaranje radne grupe u Državnoj dumi koja će analizirati izmene ruskog zakonodavstva predložene nakon terorističkog napada u "Krokusu".

Moratorijum na smrtnu kaznu uveden je u Rusiji 1997. godine. Predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije, Valerij Zorkin, izjavio je 2022. godine da je vraćanje smrtne kazne u zemlji moguće tek nakon promene Ustava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading