ORBAN ČESTITAO PUTINU: "Mađarska spremna da jača saradnju sa Rusijom"

Autor:

Svet

21.03.2024

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centralna izborna komisija Rusije saopštila je danas zvanične rezultate predsedničkih izbora u Rusiji održanih od 15. do 17. marta, prema kojima je Vladimir Putin osvojio 87,28 odsto glasova.

ORBAN ČESTITAO PUTINU: "Mađarska spremna da jača saradnju sa Rusijom"

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer, Viktor Orban, uputio je pismo predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu, u kojem mu čestita reizbor, saopštio je portparol mađarskog premijera, Bertalan Havaši.

Orban je u pismu upućenom Putinu izrazio zadovoljstvo zbog toga što je saradnja Mađarske i Rusije zasnovana na "uzajamnom poštovanju koje omogućava diskusiju o važnim pitanjima, čak i u aktuelnoj teškoj geopolitičkoj situaciji", prenosi MTI.

Kako je istakao, Mađarska je na strani mira i uverena je da je "održavanje dijaloga ključan uslov za uspostavljanje najbržeg mogućeg mira".

Orban je preneo Putinu i da je Mađarska spremna da jača saradnju sa Rusijom u oblastima koje nisu ograničene međunarodnim pravom, rekao je Havaši.

Centralna izborna komisija Rusije saopštila je danas zvanične rezultate predsedničkih izbora u Rusiji održanih od 15. do 17. marta, prema kojima je Vladimir Putin osvojio 87,28 odsto glasova.

Podsetimo, Orban je početkom meseca izjavio da se u Ukrajini vodi posrednički rat između Zapada i Rusije, i da je sasvim jasno i očigledno da Zapad taj rat ne može da dobije.

- Već je sasvim očigledno da Zapad neće dobiti taj rat protiv Rusije. Ne treba govoriti o ratu između Rusije i Ukrajine, jer je to proksi rat, a svi znaju da glavne snage Ukrajine ne daje Ukrajina, već oni koji stoje iza nje. Dakle, to je rat između Rusije i Zapada, koji Rusija vodi preko Ukrajine - kazao je Orban u Mađarskoj privrednoj komori.

Orban je dodao da Mađarska ne želi da odustane od ekonomske saradnje sa Rusijom, čak naprotiv, radije bi je povećala u oblastima koje nisu zahvaćene sankcijama, jer će se posle okončanja sukoba u Ukrajini ekonomski život nastaviti.

- Tamo gde nije zabranjena saradnja, cilj nam je da povećamo privredni rast, jer nakon završetka rata biće i života. Biće trgovine, biće privrede, a za nas će to biti važan odnos. Rusko tržište je važno za Mađarsku - zaključio je Orban.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading