TREĆA SREĆA: Najmoćnija raketa na svetu lansirana u svemir (VIDEO)

Autor:

Svet

14.03.2024

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva prethodna pokušaja završila su se spektakularnim eksplozijama.

TREĆA SREĆA: Najmoćnija raketa na svetu lansirana u svemir (VIDEO)

Foto: YouTube/NASASpaceflight/Printscreen

Kompanije SpaceX lansirala je svemirsku raketu "Starship", najmoćniju raketu na svetu. sa kosmodroma u Teksasu.

Čini se da je treći pokušaj bio uspešan, nakon što su prethodna dva naišla na poteškoće, piše BBC.

Lansiranje najmoćnije rakete na svetu ključna je za NASA-ine planove usmerene na transport i sletanje astronauta na Mesec i na udaljenije destinacije kasnije ove decenije, kao i da ispuni nade Ilona Maska da će možda kolonizovati Mars.

Dva prethodna pokušaja završila su se spektakularnim eksplozijama, iako to nije nužno bila loša stvar, pošto je kompanija usvojila brzi pristup pokušajima i greškama da ubrza razvoj, strategiju koja je rezultirala uspehom u prošlosti.

"Starship" predstavlja napredak u tehnologiji svemirskog transporta, a zamišljen je kao svemirska raketa za višekratnu upotrebu koja može da isporuči ljude i teret na Mars.

Visoka je preko 122 metara, a sastoji od dva dela. Prvi je gornji stepen od nerđajućeg čelika za višekratnu upotrebu koji je takođe poznat kao "Starship", a drugi je Super Heavi pojačivač prve faze.

Starship je trenutno najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena. Njegov krajnji cilj je da pomogne astronautima da putuju na Mesec, a na kraju i na Mars, dok se upuštaju u dugotrajnije svemirske misije, piše Space.com.

 

- Ovo je fantastičan dan. Buster je završio svoj uspon, vrata za teret su uspešno otvorena i zatvorena, završene su još neke demonstracije . rekli su u komandi SpaceX.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading