JOŠ JEDAN SUKOB PREDSEDNIČKIH KANDIDATA SAD: Bajden za ukidanje TikTok-a, Tramp IZRIČITO protiv te odluke!

Autor:

Svet

09.03.2024

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj potez dolazi nakon što je Komitet za energetiku i trgovinu američkog Predstavničkog doma jednoglasno odobrio predlog zakona, čime je otvoren put ka mogućoj zabrani kineske kompanije "ByteDance" da zadrži vlasništvo nad TikTok-om.

JOŠ JEDAN SUKOB PREDSEDNIČKIH KANDIDATA SAD: Bajden za ukidanje TikTok-a, Tramp IZRIČITO protiv te odluke!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden podržao je predlog zakona koji bi mogao rezultirati zabranom popularne aplikacije TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj potez dolazi nakon što je Komitet za energetiku i trgovinu američkog Predstavničkog doma jednoglasno odobrio predlog zakona, čime je otvoren put ka mogućoj zabrani kineske kompanije "ByteDance" da zadrži vlasništvo nad TikTok-om.

Podrška predlogu zakona od strane republikanskog predsedavajućeg Predstavničkog doma

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson takođe podržava predlog zakona, nagoveštavajući skoro glasanje o njemu u donjem domu američkog Kongresa. Ovo ukazuje na jednoglasnu podršku zakonu koja prelazi preko političkih linija i nagoveštava ozbiljnu nameru da se reguliše pitanje TikTok-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

Protivljenje bivšeg predsednika Trampa i upozorenje FBI-a

Bivši američki predsednik Donald Tramp izrazio je protivljenje zabrani TikTok-a, ističući da bi takav potez mogao da pogoduje rivalskoj platformi - Fejsbuku. S druge strane, Američki Federalni istražni biro (FBI) upozorio je na potencijalnu opasnost od deljenja privatnih podataka korisnika TikToka sa kineskom vladom od strane vlasnika "ByteDance". Iako su čelnici platforme negirali ove optužbe, ističući da ne bi delili podatke čak i da im bude naređeno, ova zabrinutost dodatno podstiče raspravu o sigurnosti podataka i nacionalnoj bezbednosti.

Reakcije na međunarodnom nivou

Ova situacija takođe izaziva pažnju i van granica SAD, budući da bi eventualna zabrana TikTok-a mogla imati globalne posledice na korišćenje ove popularne platforme. Pitanje privatnosti podataka i veze između tehnoloških kompanija i državnih entiteta postaje sve značajnije u eri digitalne povezanosti.


Predlog zakona koji podržava američki predsednik Džozef Bajden, uz podršku republikanskog predsedavajućeg Predstavničkog doma, označava ozbiljan korak ka mogućoj zabrani TikTok-a u SAD. Pitanja privatnosti podataka, nacionalne bezbednosti i političke dinamike dodatno komplikuju ovu situaciju, dok globalna zajednica pažljivo prati razvoj događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading