JOŠ JEDNA ZEMLJA ULAZI U RAT, PRESEKLI SU! Šalju fregatu u Crveno more da brane brodove od napada Huta!

Autor:

Svet

08.03.2024

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandija će poslati fregatu u Crveno more kako bi učestvovala u međunarodnim naporima da zaštiti brodove od vazdušnih napada militanata Huti iz Jemena.

JOŠ JEDNA ZEMLJA ULAZI U RAT, PRESEKLI SU! Šalju fregatu u Crveno more da brane brodove od napada Huta!

Foto: Tanjug/AP

Holandska vlada je najavila raspoređivanje fregate u Crvenom moru, a brod bi trebalo da stigne i bude spreman za dežurstvo krajem marta.

Ministarka odbrane Kajsa Olongren istakla je da je zaštita slobodnog prolaza u Crvenom moru izuzetno važna za Holandiju i ostatak sveta, prenosi Jutarnjilist.hr.

Protivvazdušni sistemi na fregati

Fregata koja će biti upućena u Crveno more opremljena je protivvazdušnim sistemima namenjenim za odbranu od bespilotnih letelica. Ovo je značajan korak u osiguravanju bezbednosti i stabilnosti u tom regionu.

Isključiva upotreba u odbrambene svrhe

Ministarka Olongren naglasila je da će se brod koristiti isključivo u odbrambene svrhe i da neće napadati ciljeve u samom Jemenu. Ovo jasno definiše svrhu prisustva holandskog broda u Crvenom moru i ističe opredeljenje Holandije za mirno rešavanje sukoba.

Razmatra se drugi brod za logističku podršku

Pored fregate koja će biti raspoređena, ministarka je najavila i razmatranje drugog broda, "Aspides", za pružanje logističke podrške zajedničkoj odbrambenoj operaciji Evropske unije u Crvenom moru. Ovo ukazuje na angažovanost Holandije u obezbeđivanju podrške međunarodnim operacijama u tom regionu.


Holandska vlada je ovim potezom pokazala svoju posvećenost očuvanju stabilnosti i mira u Crvenom moru, kao i spremnost da preduzme konkretne korake u ostvarivanju tih ciljeva.

(Jutarnjilist.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading