"VAŽNO JE DA MOSKVA IZGUBI RAT" Obraćanje predsednika Ukrajine na Samitu u Tirani (VIDEO)

Autor:

Svet

28.02.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenski je pozvao države da budu jedinstvene u podršci njegovoj Formuli za mir.

"VAŽNO JE DA MOSKVA IZGUBI RAT" Obraćanje predsednika Ukrajine na Samitu u Tirani (VIDEO)

Foto: pixabay.com

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zeleneski, izjavio u uvodnom obraćanju na Samitu o Ukrajni u Tirani da ne sme biti Evrope "različitih dostojanstava".

Ne bi trebalo, kako je rekao, da neko zaslužuje bezbednost i suverenitet, dok se tuđa borba za mir ignoriše.

On je rekao da sve ono što čini saveznike dobrim partnerima, čini predsednika Rusije, Vladimira Putina, slabijim i da je jako važno za sve slobodne države da Moskva izgubi rat

- Svi mi jednako zaslužujemo da budemo deo Evropske unije. Moramo nastaviti da razvijamo naše dobrosusedske odnose u logistici i infrastrukturi, u trgovinskim i energetskim odnosima, u politici, u suprotstavljanju ruskim dezinformacijama i ruskim pokušajima da destabilizuju naše političke sisteme - izjavio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je dodao da svaka država koja se drži principa Evropske unije i koja želi da bude članica zaslužuje punu integraciju u blok od 27 država.

- Ukrajina podržava vaš put ka članstu u EU i zahvalna je vašoj podršci Kijevu na njegovom putu - kazao je on.

Zelenski je pozvao države da budu jedinstvene u podršci njegovoj Formuli za mir.

- Zbog toga Putin toliko ulaže u svoju propagandnu koja stvara podele i krize, on tačno zna šta služi njegovim interesima. Moramo da vidimo šta je ono što ide u našu korist i za naše interese kako bismo uspeli da se zaštitmo - rekao je on.

U Kongresnoj palati u Tirani danas je počeo Samit za Ukrajinu koji je, uz predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, okupio lidere zemalja jugoistočne Evrope i zvaničnike EU.

Zelenski i Rama, kao domaćin skupa, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Na samit su stigli predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Vjosa Osmani, Crne Gore Jakov Milatović i Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i predsednica Moldavije Maja Sandu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading