POTEZ KAKAV SE NIJE OČEKIVAO: Palestinski premijer podneo ostavku

Autor:

Svet

26.02.2024

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rojters navodi da potez dolazi usled sve većeg pritiska SAD na predsednika Abasa da reorganizuje Palestinsku samoupravu.

POTEZ KAKAV SE NIJE OČEKIVAO: Palestinski premijer podneo ostavku

Foto: Tanjug/AP

Palestinski premijer, Mohamed Štajeh, rekao je danas da je podneo ostavku i preneo svoju odluku palestinskom predsedniku, Mahmudu Abasu.

Štajeh je istakao da je podneo ostavku kako bi se napravio širi konsenzus između Palestinaca o političkim aranžmanima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rojters navodi da potez dolazi usled sve većeg pritiska SAD na predsednika Abasa da reorganizuje Palestinsku samoupravu u vreme kada su se međunarodni napori intenzivirali sa ciljem da se zaustave borbe u Pojasu Gaze i počne rad na stvaranju političke strukture koja bi vladala tom enklavom posle rata.

Postizanje nacionalnog konsenzusa, prema upućenom izvoru, korak je ka uspostavi nove vlasti nakon prestanka rata u Gazi, ne navodeći tačan trenutak, jer nije moguće formirati nikakvu vladu dok palestinski narod u Gazi živi pod bombardovanjem.

Palestinski predsednik, Mahmud Abas, ranije je izjavio da neće doneti odluku o formiranju nove vlade pre prestanka rata u Pojasu Gaze, obavestivši nekoliko arapskih i zapadnih zemalja da svaki unutrašnji korak zahteva palestinski konsenzus svih pokreta.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading