LEKARI ZAHTEVAJU BAJDENOVU ZDRAVSTVENU PROVERU ZBOG DEMENCIJE: Da li je sposoban za vođenje države?

Autor:

Svet

09.02.2024

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poziv za testiranje mentalnih sposobnosti predsednika Bajdena izazivaju zabrinutost

LEKARI ZAHTEVAJU BAJDENOVU ZDRAVSTVENU PROVERU ZBOG DEMENCIJE:  Da li je sposoban za vođenje države?

Foto: Tanjug/AP


Poslednjih nedelja, predsednika Džo Bajdena su pratile brojne zabrinutosti u vezi sa njegovim mentalnim zdravljem i sposobnošću da obavlja svoju dužnost. Pozivi za sprovođenje testova koji bi potvrdili njegovu mentalnu sposobnost postali su sve glasniji, posebno nakon nedavnog izveštaja Ministarstva pravde koji je izneo ozbiljna pitanja o njegovom zdravstvenom stanju.

Reakcija lekara na izveštaj Ministarstva pravde

Izveštaj Ministarstva pravde opisao je Bajdena, 81-godišnjaka, kao "starijeg čoveka sa lošim pamćenjem", navodeći da se nije sećao godina provedenih kao potpredsednik, kao ni tačnog vremena kada je preminuo njegov sin Bo. Lekari su reagovali na ovu procenu, ističući da zaboravljanje ključnih događaja poput smrti voljene osobe predstavlja znak kognitivnog opadanja, preteče demencije, i pozvali su da se predsednik podvrgne testiranju kako bi "dokazao javnosti" da je mentalno zdrav.

Reakcija predsednika i pozivi za 25. amandmanom

U neobičnom potezu, predsednik Bajden se sinoć ljutito obratio naciji povodom izveštaja Ministarstva pravde, tvrdeći da je "sasvim svestan šta radi" i da je "njegovo pamćenje u redu". Međutim, samo trenutak kasnije, ponovo je napravio uznemirujući lapsus, nazvavši egipatskog lidera predsednikom Meksika. Zabrinutost za zdravlje predsednika dosegla je vrhunac nakon nedelje šokantnih grešaka koje su dovele do toga da je Bajden više puta pomešao preminule strane lidere sa trenutno aktivnim.

Repubulički senator Rik Skot i kongresmenka Mardžori Tejlor Grin su pozvali Bajdenov kabinet da upotrebi 25. amandman, koji omogućava potpredsedniku i kabinetu da smene predsednika ako procene da nije sposoban za dužnost. Međutim, 25. amandman nikada ranije nije bio upotrebljen u istoriji SAD.

Reakcije lekara i pozivi za transparentnost

Lekari su istakli potrebu za transparentnošću u vezi sa zdravstvenim stanjem predsednika, pozivajući se na nedavnu objavu dijagnoze kralja Čarlsa u Velikoj Britaniji kao primer iskrenosti koji bi trebalo slediti. Dr Stjuart Fišer, internista iz Njujorka, istakao je da je testiranje predsednika "odavno bilo potrebno" i naglasio važnost transparentnosti u ovakvim slučajevima.

Reakcija javnosti i stručnjaka

Anketa sprovedena od strane NBC-a pokazala je da 62% birača izražava "velike zabrinutosti" u vezi sa mentalnim i fizičkim zdravljem predsednika Bajdena. Lekari su takođe izrazili zabrinutost, ističući da se "znakovi demencije" primećuju kod predsednika, što bi moglo imati ozbiljne posledice s obzirom na njegovu funkciju.

Testiranje i dijagnostika

Stručnjaci su istakli da je neophodno sprovesti obimno testiranje kako bi se utvrdilo tačno zdravstveno stanje predsednika. Testovi kao što su Montreal Cognitive Assessment, Mini-Cog i Mini-Mental State Examination mogu pružiti detaljnu sliku kognitivnih sposobnosti pojedinca, a lekari ističu da je neophodno da se predsednik podvrgne ovakvim testovima kako bi se utvrdilo da li postoji kognitivni pad.


Predsednik Bajden je suočen sa sve većim zahtevima za testiranjem njegovih mentalnih sposobnosti, a javnost i stručnjaci izražavaju ozbiljnu zabrinutost u vezi sa njegovim zdravljem. Pitanje kognitivnog zdravlja predsednika postaje sve prisutnije, a očekuje se da će se ova tema nastaviti da bude aktuelna uoči predsedničkih izbora 2024. godine.

(Dejli Mejl)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading