ŠVEDSKA DIGLA RUKE, NEMAČKA NE ODUSTAJE! Javnost na nogama, veleobrt u istrazi o eksploziji na Severnom toku!

Autor:

Svet

07.02.2024

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javno tužilaštvo u Švedskoj je danas saopštilo da će bustaviti dalju istargu o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2.

ŠVEDSKA DIGLA RUKE, NEMAČKA NE ODUSTAJE! Javnost na nogama, veleobrt u istrazi o eksploziji na Severnom toku!

Foto: printscreen/Telegram

fotografija curenja gasa u more

U saopštenju švedskog tužilaštva stoji da je zaključak istrage o sabotaži na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru taj da Švedska nema nadležnost, te da bi stoga istraga trebala biti zatvorena, prenosi Rojters.

Ova vest je izazvala burne reakcije u javnosti.

Švedski javni tužilac Mats Ljungkvist očigledno želi da zaustavi postupak, a evidentno je da švedske vlasti nisu uspele da identifikuju nijednog konkretnog osumnjičenog u svojoj zemlji, preneo je nemački ekonomski portal "Viršaftsvohe".

Nemačka istraga o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 će se nastaviti uprkos odustajanju Šveđana, prenosi agencija.

Dok se Švedska povlači iz istrage, nemačke vlasti odlučno nastavljaju sa svojim istražnim postupkom. Rojters izveštava da će nemačka istraga o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 nastaviti svoj tok, bez obzira na odluku Šveđana.

Podsetimo da su se eksplozije dogodile u septembru 2022. u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, nakon čega su otkrivena oštećenja na gasovodima Severni tok, koji prenosi ruski gas u Nemačku.

Istrage su pokrenute u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj, a u novembru 2022. godine, tužilac Ljungkvist je potvrdio sumnju u sabotažu nakon što su pronađeni ostaci eksploziva.

U zajedničkom pismu upućenom Savetu bezbednosti UN u leto 2023. godine, ambasade Nemačke, Danske i Švedske obelodanile su informaciju da su istražitelji pronašli tragove eksploziva na sumnjivoj jedrilici, koristeći je za transport materijala korišćenog u sabotaži.

Ova kontroverza dodatno baca senku na međunarodnu saradnju u rešavanju slučajeva sabotaže, dok javnost sa nestrpljenjem iščekuje dalji razvoj događaja u vezi sa gasovodima Severni tok.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading