BROJE SE MRTVI I POVREĐENI, DECA U SUZAMA TRAŽE RODITELJE: Užasan zemljotres pogodio Kinu, snimci sa lica mesta prestravili svet (VIDEO)

Autor:

Svet

23.01.2024

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti strahuju da ima daleko više žrtava nego što je do sada poznato

BROJE SE MRTVI I POVREĐENI, DECA U SUZAMA TRAŽE RODITELJE: Užasan zemljotres pogodio Kinu, snimci sa lica mesta prestravili svet (VIDEO)

Foto: Credit: Zhang Xiaocheng/Xinhua News/STR/AFP/Man Suer/Xinhua News/Profimedia

Kineski region Sinđang pogodio je danas stravičan zemljotres jačine 7,1 stepen Rihterove skale.

U zemljotresu su prema prvim informacijama poginulo šest osoba, dok je povređeno više od 15. Koliko je za sada poznato, evakuisano je 12.426 osoba iz pogođenih područja.

Prema nezvaničnim informacijama, samo u pet sela u okviru epicentra potresa ima sigurno bar 20 žrtava.

Slike sa lica mesta su jezive - razrušene kuće, spasioci koji pokušavaju da se zavuku ispod ruševina u potrazi za nestalima, kao i lelek i plač građana okruga Viši, ali i Ukturpana koji čekaju da im se pronađu nestali članovi porodica.

 

 

Na video snimcima koje su stanovnici Sinđijanga objavili na kineskim društvenim mrežama vide se svetla koja se ljuljaju i padaju na pod, kao i gomila koja se sklonila napolju na ulicama, umotana u zimske jakne i ćebad, dok su temperature tokom noći padale na -10 stepeni Celzijusa.

Na nekim snimcima vide se deca kako u gluvo doba noći u suzama mole sugrađane da im se pronađu roditelji.

Zemljotres se veoma jako osetio i u delovima Tadžikistana i Kirgistana.  Snažni potresi izazvali su urušavanje dve kuće dok su srušena dva glavna dalekovoda u blizini epicentra.

Spasilačke misije se odvijaju po hladnom vremenu, a očekuje se da će temperature dostići minus 23 stepena Celzijusa u okrugu Vuši u naredna tri dana, saopštila je u utorak kineska meteorološka agencija.

Železnička uprava Sinđijanga odmah je zatvorila rute u oblastima pogođenim zemljotresom i obustavila 27 vozova, javila je Sinhua.

Skoro 200 spasilačkih radnika poslato je u zonu zemljotresa, a još stotine se okupljaju, javila je Sinhua.

Više od 50 naknadnih potresa iznad 3 magnitude prijavljeno je u utorak u 11 sati, prema državnom Kineskom centru za mreže zemljotresa.

Epicentar zemljotresa je udaljeno, planinsko i retko naseljeno područje na nadmorskoj visini iznad 3.000 metara, saopštila je CCTV.

Pet sela se nalazi u radijusu od 20 kilometara od epicentra, što je oko 50 kilometara od glavne urbane oblasti okruga Vuši, prenela je Sinhua.

Okrug Vuši ima 205.000 stanovnika, prema poslednjem popisu u Kini 2020.

Jaki potresi osetili su se u gradovima udaljenim stotinama kilometara, uključujući oazu Puta svile u Kašgaru i Hotan u južnom Sinđijangu.

Podrhtavanje se osetilo i preko granice u Kirgistanu, navodi Geološki zavod Sjedinjenih Država.

U obližnjem Kazahstanu, najmanje 44 osobe su povređene u najvećem gradu u zemlji Almati posle zemljotresa, saopštile su vlasti u utorak. Zemljotres se osetio i daleko od Uzbekistana, preneo je Rojters.

Stanovnici u ruralnim oblastima južnog i zapadnog Sinđanga su uglavnom Ujguri, pretežno muslimanska etnička manjina koja je poslednjih godina na meti sveobuhvatnog gušenja kineske vlade, od masovnog zatvaranja do strogih ograničenja verskog i kulturnog života.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading