GORI NEBO IZNAD JEMENA: Američko-britanski avioni izvršili 18 napada na Hute!

Autor:

Svet

23.01.2024

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima zvaničnika Huta Jahje Sarija na Telegram kanalu, neprijateljski američko-britanski avioni izveli su 18 vazdušnih napada

GORI NEBO IZNAD JEMENA: Američko-britanski avioni izvršili 18 napada na Hute!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

U proteklih nekoliko sati, Sjedinjene Države i Velika Britanija izvele su 18 napada na položaje Huta koji vladaju u severnom Jemenu. Prema rečima zvaničnika Huta Jahje Sarija na Telegram kanalu, neprijateljski američko-britanski avioni izveli su 18 vazdušnih napada, od kojih je 12 bilo usmereno na Amanat al-Asim i glavni grad provincije Sana.

Sarija je takođe naveo da su tri napada izvršena na ciljeve u provinciji Hodeidah u zapadnom Jemenu, dva u centralnoj provinciji Taiz i još jedan u provinciji Al Bajda. Ovi napadi jasno ukazuju na širinu i intenzitet vojnih operacija koje su sprovedene u različitim delovima Severnog Jemena.

- Neprijateljski američko-britanski avioni izveli su 18 vazdušnih napada u poslednjih nekoliko sati, uključujući 12 na Amanat al-Asima i glavni grad provincije Sana - rekao je Sarija.

Huti su ranije upozorili na svoju nameru da napadnu sve brodove povezane sa Izraelom, pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa njih i da im ne prilaze na moru. Ovo je izazvalo reakciju brodarskih kompanija koje su odlučile da obustave transport kroz Crveno more. Huti tvrde da njihove akcije u Crvenom moru imaju za cilj da pomognu Palestincima u Pojasu Gaze, ističući da se ne mešaju u slobodu plovidbe u regionu.

Mohamed Ali al-Huti, član najvišeg političkog saveta Ansar Alaha, nazvao je napade terorističkim varvarstvom i namernom i neopravdanom agresijom. Ove reakcije jasno pokazuju duboku zabrinutost i oštar stav Huta povodom vojnih akcija usmerenih prema njima.

Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u celom regionu. Očekivanja su da će ove vojne operacije izazvati dalje napetosti i reakcije u širem međunarodnom kontekstu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading