IZRAELSKA VOJSKA FINANSIRALA HAMAS! Šokantno otkriće Evropske unije, Netanjahu PREKINUO TIŠINU i progovorio o tome

Autor:

Svet

20.01.2024

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije prvi put da se dve strane, koje su do juče bile ujedinjene u istom cilju, iznenada bore jedna protiv druge

IZRAELSKA VOJSKA FINANSIRALA HAMAS! Šokantno otkriće Evropske unije, Netanjahu PREKINUO TIŠINU i progovorio o tome

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Država Izrael finansirala je palestinsku militantnu grupu Hamas u pokušaju da oslabi palestinske vlasti, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

''Da, izraelska vlada finansirala je Hamas u pokušaju da oslabi palestinske vlasti koje je predvodio Fatah'', rekao je Borelj tokom svog obraćanja na Univerzitetu u španskom gradu Valjadolidu, ali nije izneo više detalja o tome, prenosi Rojters.

Borelj je dodao da jedino mirno rešenje rata u Pojasu Gaze uključuje uspostavljanje države Palestine.

''Verujemo samo da bi rešenje o dve države nametnuto spolja donelo mir iako Izrael insistira suprotno'', rekao je on.

Hamas upravlja Pojasom Gaze od 2007. godine nakon kratkog građanskog rata sa snagama lojalnim pokretu Fatah na čelu sa predsednikom Mahmudom Abasom, koji se nalazi na Zapadnoj obali i takođe je na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu negirao je optužbe svojih političkih protivnika u Izraelu i nekih svetskih medija da je njegova vlada godinama aktivno jačala Hamas u Pojasu Gaze.

Afrički lideri kritikovali su danas Izrael zbog vojne kampanje u Gazi i pozvali na prekid borbi u kojima je život izgubio veliki broj civila.

Predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat opisao je rat u Gazi kao nemoralan i neprihvatljiv.

"Zahtevamo hitan prekid ovog nepravednog rata protiv Palestinaca i sprovođenje rešenja o dve države“, rekao je on.

Mahamat je u obraćanju na konferenciji Pokreta nesvrstanih (NAM) u Kampali zatražio od 120 zemalja članica da zahtevaju međunarodnu pravdu za Palestince, prenosi AP.

Ujedinjene nacije su navele da su hiljade beba rođene u nemogućim uslovima u Gazi otkako je tamo izbio rat pre više od tri meseca. Portparolka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) Tes Ingram, koja se vratila iz nedavne posete Pojasu Gaze, opisuje majke koje su krvarile do smrti i jednu medicinsku sestru koja je izvršila hitni carski rez na šest preminulih žena, preneo je Tajms of Izrael.

Prema UNICEF-u, skoro 20.000 beba rođeno je u ratu koji je počeo nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

"To znači da se beba rađa u ovom užasnom ratu svakih 10 minuta", rekla je Ingram novinarima u Ženevi putem video veze iz Omana.

Prema njenim rečima, čin rođenja je vreme za slavlje, a u Gazi je još jedno dete rođeno u paklu, zbog čega je potrebna hitna međunarodna akcija. "Videti kako novorođene bebe pate, dok neke majke krvare na smrt, trebalo bi da nas sve drži budnima noću", istakla je Ingram.

Ona nije pomenula Kfira Bibasa, jednogodišnjeg izraelskog dečaka koga Hamas još drži kao taoca ili bilo koje od dece koju je ta militantna grupa kidnapovala, naveo je izraelski portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading