BRITANCI BI DA CRVENO MORE PRETVORE U KRVAVO: Oglasio se turski lider o napadu na Hute u Jemenu!

Autor:

Svet

12.01.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ranim jutarnjim časovima Amerika i saveznici su pokrenuli napade na oblasti koje kontrolišu Huti, a po ovom pitanju se oglasio i turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan.

BRITANCI BI DA CRVENO MORE PRETVORE U KRVAVO: Oglasio se turski lider o napadu na Hute u Jemenu!

Foto: Tanjug/Ap

Govoreći u petak, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da britanski udari protiv Huta u Jemenu nisu proporcionalni.

Rojters prenosi da je turski predsednik rekao da Huti u Jemenu pripremaju „uspešnu odbranu, odgovor protiv SAD“.

- Turska dostavlja dokumente za saslušanja o genocidu protiv Izraela na Međunarodnom sudu i nastaviće to činiti - dodao je on.

Podsetimo, u ranim jutarnjim časovima Amerika i saveznici su pokrenuli napade na oblasti koje kontrolišu Huti.

Foto: Tanjug/AP

Huti

Velike svetske sile povukle su svoj potez na šahovskoj tabli, Sjedinjene američke države uz pomoć saveznika izvele su velike vazdušne udare na ciljeve u Jemenu zbog konstantnih napada Huta na teretne brodove u Crvenom moru.

Pobunjenici koji svesrdno imaju podršku Irana, drže pod kontrolom veći deo Jemena.

Više od 12 ciljeva, uključujući prestonicu Sanu i Hodejdu, lučko uporište Huta na Crvenom moru. Gađani su logistički čvorovi, sistemi protivvazdušne odbrane i skladišta naoružanja.

Zašto Huti napadaju brodove u Crvenom moru?

Nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra, Huti su započeli svoje napade. Oni su izrazili podršku Hamasu, najavivši gađanje svakog broda upućenog prema Izraelu, navodi BBC.

U novembru su zaplenili izraelski teretni brod i nastavili napade na komercijalne brodove dronovima i balističkim projektilima. Napadi na Crveno more su se povećali za 500% između novembra i decembra, postavši ozbiljna pretnja koja je naterala velike brodarske kompanije da obustave rad u regionu.

S obzirom na to da gotovo 15% globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je povezano sa Mediteranom preko Sueckog kanala, a predstavlja najkraći put između Evrope i Azije, glavne brodarske kompanije su preusmerile svoje brodove dalje od ovog regiona. Mediteran Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloid i naftna kompanija BP su objavile odluku o preusmeravanju.

Ova situacija je izazvala zabrinutost na međunarodnim tržištima, predviđajući rast cena goriva i poremećaje u lancima snabdevanja. SAD su optužile Iran za umešanost u planiranje operacija protiv komercijalnog brodarstva u Crvenom moru.

Budući da je udar na njih bio odveć planiran, Huti najavljuju osvetu Americi i saveznicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading