SKANDAL U POLJSKOJ: Bivši ministar unutrašnjih poslova i njegov zamenik privedeni u dramatičnoj akciji!

Autor:

Svet

09.01.2024

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšeni bivši šef policije i njegov zamenik

SKANDAL U POLJSKOJ: Bivši ministar unutrašnjih poslova i njegov zamenik privedeni u dramatičnoj akciji!

Foto: www.profimedia.rs


Poljska policija uhapsila je večeras u predsedničkoj palati dvojicu svojih bivših čelnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mariusa Kaminskog i njegovog zamenika Macieja Vasika. Ovo hapšenje dolazi u vreme eskalirajućeg sukoba između šefa države i nove poljske vlade, što je izazvalo brojne reakcije javnosti.

Optužbe i hapšenje

Premijer Donald Tusk optužio je predsednika Andžeja Dudu da ometa pravdu nakon što su dvojica zastupnika, koji je trebalo da budu u zatvoru, viđena u predsedničkoj palati. Novi ministar unutrašnjih poslova Marcin Kiervinski izjavio je da su "pred zakonom svi jednaki", naglašavajući važnost poštovanja vladavine prava.

Reakcija javnosti

Stotine demonstranata okupilo se ispred predsedničke palate na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Vasik članovi, tražeći njihovo odmah oslobođenje. Ovo hapšenje izazvalo je burne reakcije u javnosti i političkim krugovima, naglašavajući polarizaciju političkih stavova u Poljskoj.

Kontroverze i pomilovanje

Mediji su podsetili da je Duda pomilovao Kaminskog 2015. godine, nekoliko nedelja nakon što je PiS došao na vlast. Kaminski je osuđen za zloupotrebu ovlašćenja na prethodnoj poziciji, što mu je omogućilo da postane ministar policije. Vrhovni sud je prošle godine odredio da slučaj treba ponovno otvoriti, a Kaminski i njegov zamenik Vasik su u decembru osuđeni na dve godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja.

Ovo hapšenje izazvalo je brojne kontroverze i postavlja pitanje odnosa politike i pravosuđa u Poljskoj, dok javnost sa nestrpljenjem očekuje dalji razvoj događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading