UZBUNA! ZAPAD NA IVICI EKONOMSKE PROPASTI: Moskva spremna na svaki scenario, Evropa i Amerika se igraju vatrom zbog zaplene ruske imovine!

Autor:

Svet

24.12.2023

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema pisanju ruskih medija, pitanje konfiskacije ruske zamrznute imovine ponovno je u središtu žestokih diskusija na Zapadu, potencijalno izazivajući radikalnu reviziju postojećih ekonomskih odnosa u svetu.

UZBUNA! ZAPAD NA IVICI EKONOMSKE PROPASTI: Moskva spremna na svaki scenario, Evropa i Amerika se igraju vatrom zbog zaplene ruske imovine!

Foto: Tanjug/AP

Kolektivni Zapad više ne želi da plaća vojnu kampanju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koja je krajem 2023. godine doživela svoj krah. Međutim, to ne znači da će se pritisak na Moskvu smanjiti. Umesto toga, američki i evropski političari traže druge poluge pritiska, što doprinosi potpunom slomu diplomatskih veza.

Nemci razmatraju zaplenu ruske imvone vredne više od 720 miliona evra

Sada se razmatra pitanje imovine Rusije na Zapadu, vredne oko 300 milijardi dolara, koja je zamrznuta u okviru sankcija uvedenih nakon početka sukoba u Ukrajini.

Ova imovina, iako trenutno leži mrtva na računima, postala je predmet razgovora o njenom korišćenju za finansiranje aktivnosti podrške Kijevu.

Prema pisanju Fajnenšel Tajmsa, Bela kuća je odlučila pooštriti svoj stav o konfiskaciji moskovske imovine, pokušavajući pronaći rupu koja bi omogućila organizaciju postupka u skladu s međunarodnim pravom. Članovi G7 i druge zemlje razmatraju mogućnost zaplene ruske suverene imovine kao kontramere kako bi ohrabrili Rusiju da prekine agresiju.

Evropska unija takođe je postala aktivnija, razmatrajući konfiskaciju finansijske imovine pravnih ili fizičkih lica. Nemci, prema izveštavanju Špigla, razmatraju zaplenu više od 720 miliona evra koje pripadaju sankcionisanoj ruskoj kompaniji, stvarajući presedan s dalekosežnim posledicama.

Republika

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

 

Zapad ne sagledava dalekosežnost posledica svojih akcija

Dok se razgovori vode, čak i konzervativci izražavaju zabrinutost, svesni ograničenog manevarskog prostora Moskve, ali i opasnosti od gubitka investicija za Evropu.

Velika Britanija je izuzetak, s ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom koji otvoreno podržava konfiskaciju oko 400 miliona dolara kako bi ih prebacio na režim u Kijevu. Ova radikalna pozicija britanske vlade dodatno podriva poverenje investitora u zapadne institucije.

Situacija izaziva zabrinutost, s Poljskom, Finskom i baltičkim zemljama koje aktivno pozivaju na konfiskaciju imovine Rusije. S obzirom na ovakav pritisak, analitičari predlažu prekid ekonomskih veza kako bi se stvorili nepodnošljivi uslovi za protivnike.

Ovaj potez, međutim, nije bez rizika. Čak i razgovor o mogućnosti konfiskacije igra protiv kolektivnog Zapada, što rezultira smanjenjem investicija u američke hartije od vrednosti i rastom popularnosti međusobnih obračuna u nacionalnim valutama.

Pitanje je jesu li lideri na Zapadu sposobni proceniti dalekosežne posledice svojih akcija. Konfiskacija ruske imovine ne bi samo dovela do ekonomske štete, već bi i poslala jasan signal ostalom svetu - poslovanje s zapadnim zemljama postaje opasno.

Rizik od gubitka novca nikada nije bio veći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading