UMESTO NA MAGARCU, "SVETI NIKOLA" STIGAO U ŠKOLU U BESNOM AUTOMOBILU: Ovako je došao da podeli poklone deci DRUŠTVENE MREŽE GORE! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.12.2023

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U neobičnoj manifestaciji obeležavanja dolaska Svetog Nikole u Briselu, belgijski Sveti Nikola je stigao u jednu školu da deci podeli poklone na veoma neuobičajen način - vozeći se u "Poršeu" kabrioletu i pod pratnjom policije. Ovaj neočekivani pristup izazvao je žustre reakcije na društvenim mrežama i među političarima.

UMESTO NA MAGARCU, "SVETI NIKOLA" STIGAO U ŠKOLU U BESNOM AUTOMOBILU: Ovako je došao da podeli poklone deci  DRUŠTVENE MREŽE GORE! (VIDEO)

Foto: Printscreen X Printscreen/X/@CommuneUccle

Video snimak Svetog Nikole kako vozi "Poršea" i pod pratnjom policije postao je hit na društvenim mrežama, ali je izazvao i negativne reakcije. Korisnici su se šalili na račun ovog neobičnog prizora, nazivajući ga "S magarca u Porše" i osuđujući kao akt lošeg ukusa.

Ova neočekivana pojava izazvala je burne reakcije, kako među građanima tako i među političarima.

Osim komentara na društvenim mrežama, političari su takođe burno reagovali na dolazak Svetog Nikole u "Poršeu". Opštinski odbornik stranke DéFI, Emanuel de Boka, izrazio je svoje negodovanje izjavom da se oseća kao da su "u drugom svetu i drugom vremenu".

S druge strane, načelnik opštine branio je ovu odluku, ističući da je to deo tradicije koja seže nekoliko godina unazad, te da je prisustvo policije deo pozitivnih akcija sigurnosnih snaga prema stanovništvu.

Sveti Nikola se u Belgiji slavi na poseban način. U flamanskom delu Belgije, gde se govori holandski, održavaju se šarene parade u čast Svetog Nikole sa bendovima i banerima na kojima je prikazan svetac. Sveti Nikola i njegovi pomoćnici, poznati kao Crni Pit, dolaze brodom, vozom ili konjima u novembru ili početkom decembra, kako bi se pripremili za njegov praznik, 6. decembar.

Sezona Sinterklaasa je uglavnom dečji festival jer je 6. decembar poseban dan za decu1. Sveti Nikola posećuje flamansku decu više puta. Posećuje škole, sportske klubove i domove, pitajući decu da li su se trudila u protekloj godini. Proverava u svojoj velikoj knjizi da li govore istinu.

U prodavnicama i robnim kućama, Sveti Nikola sedi na tronu i deca čekaju u redu da ga pozdrave i prime mali poklon. Sveti Nikola se takođe pojavljuje na posebnim cirkuskim predstavama koje su popularne u Belgiji.

Uoči Svetog Nikole, 5. decembra, ili vikend pre toga, deca ostavljaju svoje cipele ili male korpe pored vrata sa senom, vodom, šargarepom ili repom, i šećernom kockom za konja svetca, i čašom vina za sveca. Takođe mogu ostaviti i crtež (ili listu) na kojem je prikazano šta bi voleli da dobiju. Veruju da Sveti Nikola jaše konjem preko krovova, bacajući svoje poklone kroz dimnjake. Ujutru se cipele napune čokoladom, začinjenim speculoos keksima oblikovanim kao svetac i Piet, pomorandžama, marcipanom i igračkama.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading