MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA U PANICI: 17.000 migranata NESTALO preko noći!

Autor:

Svet

29.11.2023

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije su priznali da nemaju informacije o lokaciji više od 17.000 tražilaca azila čiji su zahtevi za azil obustavljeni.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA U PANICI:  17.000 migranata NESTALO preko noći!

Foto: Tanjug/AP

 Ova situacija je došla u fokus tokom rasprave o cilju Rišija Sunaka da eliminiše zaostatak u vezi sa azilom do kraja godine.

Visoki zvaničnik je izjavio selektivnoj komisiji za unutrašnje poslove da ne znaju gde se tačno nalaze ovi ljudi. Dodatno, kada su zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova upitani da li su neki od tražilaca azila napustili Veliku Britaniju i vratili se u svoje matične zemlje, viši državni službenik Sajmon Ridli je izjavio da nemaju informacije o tome.


Ministarstvo unutrašnjih poslova je povuklo hiljade zahteva za azil nakon što podnosioci zahteva nisu odgovorili na dva uzastopna zahteva za intervjuisanje ili upitnike.

Odbijeno ili povučeno je 2.141 prijava tokom 2021. godine, dok je 24.403 odbijeno ili povučeno 2004. godine. Kada se aplikacija povuče, to znači da se više ne razmatra i ukoliko podnosilac zahteva ostane u Velikoj Britaniji, on je ovde ilegalno i može biti uklonjen.



Zvaničnici pod pritiskom zbog zaostatka i planova za slanje tražilaca azila u Ruandu



Zvaničnici su pod pritiskom da smanje zaostatak jer vlada nastavlja sa planovima za slanje tražilaca azila u Ruandu.

Vrhovni sud je odlučio da je plan slanja tražilaca azila u Ruandu nezakonit, navodeći rizik da bi tražioci azila koji se tamo šalju mogli biti vraćeni u svoju matičnu zemlju, što bi prekršilo britanske i međunarodne zakone o ljudskim pravima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno pregovara o sporazumu koji bi zadovoljio zabrinutost Vrhovnog suda da je Ruanda sigurna treća zemlja.



Nejasnoća oko troškova i planova za sprečavanje ilegalnih prelazaka Lamanša



Vlada se suočava sa pitanjima o troškovima planova za slanje tražilaca azila u Ruandu, a takođe i o planovima za sprečavanje ilegalnih prelazaka Lamanša.

Do 13. novembra 2023. godine, 27.284 ljudi je prešlo Lamanš malim čamcima. Postoje nejasnoće oko toga koliko je vlada platila Ruandi za ove planove, s obzirom da poslanici još uvek nemaju informacije o tačnom iznosu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading